Kunstformen der Natur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunstformen der Natur
Kunstformen der Natur cover.jpg
Forfatter(e)Ernst Haeckel
SpråkTysk
Utgitt1904
Illustratør(er)Ernst Haeckel, Adolf Giltsch
Side åtte viser Discomedusae. De to midterste manetene er Desmonema annasethe.

Kunstformen der Natur (tysk for «Naturens kunstformer») er ei bok med dekorative illustrasjoner, hovedsakelig litografier, av ulike organismer nedtegnet av den tyske biologen og filosofen Ernst Haeckel (1834–1919). Verket består av hundre plansjer av planter og dyr, deriblant flere som Haeckel var den første til å beskrive.

Bildene i boka ble utgitt i delsamlinger på ti mellom 1899 og 1904, og i komplett samling i 1904. I løpet av Haeckels karriere ble det laget over tusen grafiske reintegninger av skissene og akvarellene hans. De beste av disse ble valgt ut til Kunstformen der Natur, der Adolf Giltsch tegnet litografiene.[1] Den andre utgaven av Kunstformen inneholdt bare 30 av illustrasjonene og ble utgitt i 1924.

Kunstformen der Natur tar blant annet for seg naturens symmetri og harmoni og sammenstiller vitenskap og kunst på en måte som fikk betydning for bildekunst, arkitektur og design på 1900-tallet. Flere kunstnere og formgivere, særlig blant utøvere som knyttes til den dekorative Jugend-stilen (art nouveau), ble påvirket av Haeckels plansjer. Det gjelder blant annet arkitekten René Binet, skulptøren og fotografen Karl Blossfeldt, billedkunstneren Hans Christiansen og kunsthåndverkeren Émile Gallé. Et kjent eksempel er bygningen Beurs van Berlage i Amsterdam, tegnet av arkitekten Hendrik Petrus Berlage delvis inspirert av illustrasjonene i Kunstformen.[2]

Eksempler på illustrasjoner[rediger | rediger kilde]

Haeckels Nomenklatur (vitenskapsnavn) er kursivert.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Breidbach, Visions of Nature, pp 253
  2. ^ Breidbach, Visions of Nature, pp 231, 268-269
  • Breidbach, Olaf. Visions of Nature: The Art and Science of Ernst Haeckel. Prestel Verlag: Munich, 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]