Fuglerede (blomst)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fuglerede
Fuglerede (blomst)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Neottia nidus-avis
Norsk(e) navn: fuglerede, fuglereir
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
IUCNs rødliste:
livskraftig
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: alkalisk skog
Utbredelse: Europa og Asia

Fuglerede (Neottia nidus-avis) eller fuglereir er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Fuglerede er en orkidé med et helt spesielt utseende. Den ser nemlig ut som den har visna, til og med før den har blomstra. Det skyldes at den ikke inneholder klorofyll, og livnærer seg ved å snylte på andre planter. Den blir imidlertid ganske stor, den kan nærme seg halvmeteren i høyde, og den er derfor ganske godt synlig.

Planta har som regel et tjuetalls blomster i aks, og blomstene er ganske pene selv om de er brunlige av farge. De har en halvsirkel bestående av fem kronblader øverst, og en lengre, kløva underleppe nederst. En annen ting som er spesielt med fuglerede er at rotsystemet er svært forgreina og ser ut som et fuglerede. Derav navnet på planta. Fuglerede er blant de orkidéene som ikke blomstrer hvert år.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Fuglerede er først og fremst knytta til kyststrøk, men den forekommer så langt inn i landet som Ringsaker. Den vokser på baserik grunn i skog (for eksempel edelløvskog og kalkbarskog), og finnes langs kysten nord til Narvik.

Fuglerede er ikke freda, men siden den er rødlista i kategorien nær trua (NT), ikke er vanlig og ikke blomstrer ofte, er det ikke tilrådelig å plukke den.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 19. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]