Fru Biksby og skinnkåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fru Biksby og skinnkåpen
Wenche Foss
Generell informasjon
FilmtypeNovellefilm
SjangerKomedie
Utgivelsesår1974
Prod.landNorge
Lengde28 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseA (Norge)
Bak kamera
RegiRobert Williams
ProdusentEinar Abrahamsen
(produksjonsledelse)
ManusforfatterWenche Foss og
Robert Williams
(dramatisering)
Basert påRoald Dahls novelle Mrs. Bixby and the Colonel's Coat
SjeffotografArne Borsheim
KlippTorbjørn Bergesen
Rolf Larsen
Foran kamera
MedvirkendeWenche Foss
Arne Lie
Tone Schwarzott
Sverre Hansen
Pål Skjønberg
Aagot Børseth
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt
Prod.selskapNorsk rikskringkasting
Eksterne lenker

Fru Biksby og skinnkåpen er en norsk novellefilm regissert av amerikanskfødte Robert Williams.[1] Wenche Foss og Robert Williams dramatiserte Roald Dahls novelle Mrs. Bixby and the Colonel's Coat fra 1959. Filmen ble vist på NRK Fjernsynet 3. november 1974.[1]

Ifølge NRKs nettsted ville Roald Dahl det evige besteborgerskapet til livs i denne novellen.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Fru Biksby og hennes tannlege-ektemann, Ivar, bor i en leilighet i strøket bak Slottsparken i Oslo. Én gang i måneden reiser fru Biksby fra Oslo til Drammen, angivelig for å besøke sin eldre tante. Det har hendt i snart åtte år. I virkeligheten har hun en affære med obersten. Etter deres siste møte mottar hun en pakke fra ham, som inneholder et brev og en dyr gave: en mørk minkkåpe. Obersten skriver i brevet at de ikke lenger kan se hverandre og ber henne om å fortelle ektemannen at minkkåpen var en julegave fra tanten. Fru Biksby vet at tanten ikke har penger nok til å kunne gi henne en slik gave. Hun er fast bestemt på å beholde kåpen og legger en plan. Hjemme i Oslo besøker fru Biksby en pantelåner og pantsetter kåpen for NOK 500. Han gir henne en panteseddel, og hun ønsker verken at hennes navn, adresse eller beskrivelse av tingen skal påføres. Panteseddelen garanterer fru Biksbys rett til å gjøre krav på kåpen til enhver tid. Hun forteller ektemannen at hun fant panteseddelen på setet i en taxi. Han uttrykker at det beste vil være om han løser inn seddelen, til tross for hustruens innvendinger.

Neste dag drar herr Biksby til pantebutikken for å innløse seddelen og gjøre krav på gjenstanden som den representerer. Fru Biksby blir opprømt og skynder seg til ektemannens kontor etter at han har hentet den. Herr Biksby kunngjør for hustruen at «Det er ekte mink», men hun blir skrekkslagen når han stolt viser henne en stola - og ikke hennes kåpe.

Fru Biksby blir øyeblikkelig sint på pantelåneren. Hun tror at han har lurt henne og beholdt kåpen. Idet fru Biksby forlater ektemannens kontor, går hans sekretær, frøken Frøisa, stolt forbi henne, iført minkkåpen. Det indikerer at herr Biksby har en affære med frøken Frøisa, at han bestemte seg for å gi henne kåpen og i stedet kjøpe en billig stola til hustruen. Ettersom fru Bixby ikke kan kreve kåpen tilbake uten at å avsløre sin egen affære, er hun fanget i sitt eget garn.[2]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnsmusikken blir framført av Aretha Franklin.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i Fru Biksby og skinnkåpen på tv.nrk.no
  2. ^ Sharma, Amrendra K; Roy, Manju (2008). «The Sociology of Roald Dahl's 'Mrs Bixby and the Colonel's Coat'» (PDF). Indian Review of World Literature in English. 4 (2): 59-64. 
  3. ^ Rulleteksten

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]