Fred Åkerström

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fred Åkerström
Fred Åkerström bak Cornelis Vreeswijk (til venstre) og Gösta Cervin i en Vietnam-demonstrasjon i 1965.
Født27. jan. 1937[1][2]Rediger på Wikidata
Stockholm
Død9. aug. 1985[1][2]Rediger på Wikidata (48 år)
Karlskrona
BeskjeftigelseSanger, låtskriver, skuespiller, plateartist Rediger på Wikidata
BarnCajsaStina Åkerström
NasjonalitetSverige
GravlagtNorra begravningsplatsen (1985)[3]

Fred Bo Gunnar Åkerström (egentlig Bo Gunnar Åkerström), (født 27. januar 1937Södermalm i Stockholm, død 9. august 1985 i Karlskrona i Blekinge län) var en svensk visesanger, trubadur og skuespiller.

Fred Åkerström-stipendet ble fra 1987 til og med 2013 utdelt til minne om ham.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fred Åkerström vokste opp i den daværende arbeiderbydelen Södermalm i Stockholm. Han var sønnen til tapetsereren Gunnar Åkerström (1911–1995) og Inez Holmberg (1915–1977). Oppveksten skjedde i svært enkle kår, og var dessuten preget av et kjølig forhold til faren. Foreldrene skilte seg, og etter dette startet moren en systue, noe som bedret de økonomiske forholdene. Fred Åkerstrøm snakket ikke gjerne om dette som voksen.

Fred Åkerstrøm forsørget seg først med strøjobber av forskjellig karakter; han fattet imidlertid tidlig interesse for visesang etter at han som barn hadde hørt Ruben Nilson.

I begynnelsen av 1960-årene hadde Åkerström suksess på «viseprammen» Storken med sine Ruben Nilson-tolkninger. Han ble oppdaget av Anders Burman i plateselskapet Metronome og kom i 1963 med debutplaten Fred Åkerström sjunger Ruben Nilson.

Populær visesanger[rediger | rediger kilde]

Fred Åkerström ble en av en av de ledende visesangerne og trubadurene i Sverige i 1960-årene. Han hadde en inderlig og lett skurrende bassrøst. Fred Åkerström spilte også en stor rolle i forbindelse med Cornelis Vreeswijks gjennombrudd. Relasjonen mellom dem var i perioder svært varm og intensiv, i andre perioder kunne den være kald og distansert. Mange har fortalt om den rivaliseringen som rådet mellom dem, og som til og med kunne lede til håndgemeng. Tross dette hadde de alltid en gjensidig respekt for hverandre. Cornelis Vreeswijk tilegnet senere en vise til Fred Åkerström etter dennes bortgang.

I 1964 gjennomførte Åkerström en viseturné sammen med Ann-Louise Hanson og Cornelis Vreeswijk. Samarbeidet resulterte senere i en LP (Visor och oförskämdheter).

Politisk engasjement[rediger | rediger kilde]

I andre halvdel av 1960-tallet ble Åkerström mer politisk, og han spilte inn mange politiske og samfunnskritiske viser. Blant disse var «Sådan är kapitalismen» og den berømte balladen om Joe Hill. Han var blant stifterne av YrkesTrubadurernas Förening – YTF – sammen med blant andre Cornelis Vreeswijk og Finn Zetterholm. I en periode var han også medlem av KFML(r) (det senere Kommunistiska Partiet). Han er også blant artistene som er representert på musikksamlingen (r) Största hittarna, utgitt av partiet på 1990-tallet.

I 1972 ga Fred Åkerström ut albumet Två tungor med balladen «Jag ger dig min morgon», der han skrev en svensk tekst til Tom Paxtons «I Give You the Morning». «Jag ger dig min morgon» har blitt Åkerströms mest kjente sang. Albumet ble skapt i samarbeid med hans norske kolleger Lillebjørn Nilsen og Finn Kalvik. Deres gitarer, banjo og seljefløyte høres på albumsporene. Han tok også med sine egne gjendiktninger av deres sanger. Tittelen er hentet fra Inger Hagerups dikt To Tunger, som Finn Kalvik hadde tonesatt.

De siste årene[rediger | rediger kilde]

Fred Åkerströms død innebar en «rungande tystnad» ifølge kulturjournalisten Oscar Hedlund. Fred Åkerström har blitt ansett som en av de absolutt fremste visesangerne i Sverige. Hans intensivt følelsesmessige innlevelse og kraftfulle, men også vare røst berørte de fleste som så ham opptre.

Familie[rediger | rediger kilde]

Fred Åkerström er far til Cajsa Stina Åkerström (født 1967) som han fikk med sin første kone, kunsthåndverkeren Ingrid Swärdshammar (født 1940 og gift med Fred Åkerström fra 1966 til 1974). Cajsa Stina ble oppkalt etter en jente i en av Fredmans epistler. Datteren ga i 2011 ut en bok tilegnet faren ("Du och jag, farsan", Norstedts 2010, ISBN 978-91-1-302773-9).[4]

Andra gangen var han gift (1980 til 1983) med journalisten Margareta Rost (1948–2013)

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

  • 1979: Barnförbjudet
  • 1984: Ruben Nilson, visdiktaren - målaren - plåtslagaren

Teater[rediger | rediger kilde]

  • 1978: Wärdshuset Haren och Vråken (av Lars Forssell, der han spilte rollen som Fred Hjelm på Stockholms stadsteater)
  • 1979: Två på häst och en på åsna (av Oldrich Danek, der han spilte rollen som Thomas Ryberger på Stockholms stadsteater)

Fred Åkerström-stipendiet[rediger | rediger kilde]

To år etter Fred Åkerströms død stiftet Visfestivalen i Västervik i samarbeide med "Länsförsäkringar" et stipendium til Fred Åkerströms ære. Stipendiet deles ut på festivalen hvert år og i 2005 ble stipendiet tildelt Fred Åkerströms datter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 6. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 13563084, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Svenskagravar.se, «Åkerström, FRED BO GUNNAR», besøkt 28. mars 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Du och jag, farsan by Åkerström, CajsaStina. 9789113035703. Heftet - 2011 | Haugenbok». www.haugenbok.no. Besøkt 12. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]