Fred Åkerström

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fred Åkerström
Vreeswijk Akerstrom Cervin 1965.jpg
Fred Åkerström bak Cornelis Vreeswijk (til venstre) og Gösta Cervin i en Vietnam-demonstrasjon i 1965.
Født27. jan. 1937[1][2]Rediger på Wikidata
StockholmRediger på Wikidata
Død9. aug. 1985[1][2]Rediger på Wikidata (48 år)
KarlskronaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, låtskriver, skuespiller, plateartistRediger på Wikidata
Barn CajsaStina ÅkerströmRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Gravlagt Norra begravningsplatsen (1985)[3]Rediger på Wikidata

Fred Åkerström (egentlig Bo Gunnar Åkerström), (født 27. januar 1937 i Stockholm, død 9. august 1985 i Karlskrona) var en svensk visesanger, trubadur og skuespiller.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i den daværende arbeiderbydelen Södermalm i Stockholm. Oppveksten skjedde i svært enkle kår, den var også preget av et kjølig forhold til faren. Foreldrene skilte seg, og etter dette startet moren en systue, noe som bedret de økonomiske forholdene. Fred Åkerstrøm snakket ikke gjerne om dette som voksen.

Fred Åkerstrøm forsørget seg først med strøjobber av forskjellig karakter, han fattet imidlertid tidlig interesse for visesang etter at han som barn hadde hørt Ruben Nilson.

I begynnelsen av 1960-årene hadde Åkerström suksess på «viseprammen» Storken med sine Ruben Nilson-tolkninger. Han ble oppdaget av Anders Burman i plateselskapet Metronome og kom i 1963 med debutplaten Fred Åkerström sjunger Ruben Nilson.

Populær visesanger[rediger | rediger kilde]

Fred Åkerström ble en av en av de ledende visesangerne og trubadurene i Sverige på 60-tallet. Han hadde en inderlig og lett skurrende bassrøst. Fred Åkerström spilte også en stor rolle i forbindelse med Cornelis Vreeswijks gjennombrudd. Relasjonen mellom dem var i perioder svært varm og intensiv, i andre perioder kunne den være kald og distansert. Mange har fortalt om den rivaliseringen som rådet mellom dem, og som til og med kunne lede til håndgemeng. Tross dette hadde de alltid en gjensidig respekt for hverandre. Cornelis Vreeswijk tilegnet senere en vise til Fred Åkerström etter dennes bortgang.

I 1964 gjennomførte Åkerström en viseturné sammen med Ann-Louise Hanson og Cornelis Vreeswijk. Samarbeidet resulterte senere i en LP (Visor och oförskämdheter).

Politisk engasjement[rediger | rediger kilde]

I andre halvdel av 1960-tallet ble Åkerström mer politisk, og han spilte inn mange politiske og samfunnskritiske viser. Blant disse var «Sådan är kapitalismen» og den berømte balladen om Joe Hill. Han var blant stifterne av YrkesTrubadurernas Förening – YTF sammen med blant andre Cornelis Vreeswijk og Finn Zetterholm, og i en periode var han også medlem av KFML(r) (det senere Kommunistiska Partiet). Han er også blant artistene som er representert på musikksamlingen (r) Största hittarna, utgitt av partiet på 1990-tallet.

I 1972 ga Fred Åkerström ut albumet Två tungor med balladen «Jag ger dig min morgon», der han skrev en svensk tekst til Tom Paxtons «I Give You the Morning». «Jag ger dig min morgon» har blitt Åkerströms mest kjente sang. Albumet ble skapt i samarbeid med hans norske kolleger Lillebjørn Nilsen og Finn Kalvik. Deres gitarer, banjo og seljefløyte høres. Han tok også med sine egne gjendiktninger av deres sanger. Tittelen er hentet fra Inger Hagerups dikt, To Tunger.

De siste årene[rediger | rediger kilde]

Fred Åkerströms død innebar en «rungande tystnad» ifølge kulturjournalisten Oscar Hedlund. Fred Åkerström har blitt ansett som en av de absolutt fremste visesangerne i Sverige. Hans intensivt følelsesmessige innlevelse og kraftfulle, men også vare røst berørte de fleste som så ham opptre.

Fred Åkerström er far til CajsaStina Åkerström, oppkalt etter en jente i en av Fredmans epistler.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 6. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 13563084, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Svenska gravar, «Åkerström, FRED BO GUNNAR», besøkt 28. mars 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]