Lars Forssell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lars Forssell
Lars Forssell 1960.jpg
Født14. januar 1928
Stockholm
Død26. juli 2007 (79 år)
Stockholm
Far Arne Forssell
Barn Jonas Forssell, Malte Forssell
Utdannet ved Uppsala universitet
Beskjeftigelse Skribent, poet
NasjonalitetSverige
Medlem avSvenska Akademien
Utmerkelser Litteris et Artibus, De Nios Stora Pris

Lars Hans Carl Abraham Forssell (født 14. januar 1928 i Stockholm, død 26. juli 2007) var en svensk forfatter og kulturpersonlighet. Forssell hadde en allsidig produksjon innen mange sjangre, men ble særlig kjent for sin lyrikk og sine radikale kabaretviser1960-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Etter skolegang i Stockholms bydel Kungsholmen, studerte Lars Forssell på 1940-tallet i USA. I 1952 avsluttet han studiene sine i Uppsala som Filosofie kandidat. Forssell arbeidet på 1950-tallet som kulturjournalist for forskjellige svenske aviser og litterære tidsskrifter, deriblant Utsikt, BLM, Poesi, Dagens Nyheter og Expressen.

Siden bokdebuten Ryttaren og andra dikter i 1949 ga Lars Forssell ut et femtitalls verker. De spenner fra poesi, via dramatikk, operalibrettoer og viser, til barnebøker. Han var også en anerkjent oversetter. Forssell skrev sanger til kabareter og egne revyer og i 1973 dessuten en tekst til melodifestivalen for den folkekjære artisten Lill-Babs. På grunnlag av sine diktsamlinger ble han i mars 1971 valgt som Sigfrid Siwertz' etterfølger til stol nr. 4 i Svenska Akademien, en institusjon som hvert år deler ut Nobels litteraturpris.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Sigfrid Siwertz 
Svenska Akademien,
Stol nr 4

(1971–2007)
Etterfølger:
 Anders Olsson