Hopp til innhold

Kommunistiska Partiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kommunistiska Partiet
LandSverige
Offisielt navnKommunistiska Partiet
Leder(e)Robert Mathiasson (januar 2014–)
Grunnlagt1970
HovedkvarterGöteborg
IdeologiMarxisme-leninisme
Nettstedwww.kommunisterna.org (sv)

Kommunistiska Partiet er et svensk parti som ble grunnlagt i 1970 av utbrytere fra Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML) under navnet Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (revolutionärarna) – KFML(r). Utbruddet var først og fremst konsentrert til Göteborg, der det store flertallet gikk ut, men de fikk også med seg medlemmer fra andre deler av landet.

Årsakene bak bruddet var flere – de mente at KFML manglet riktig klasseinnretting, ikke klarte å ta et endelig oppgjør med sosialdemokratiet og var for opptatt av splittelsene i den internasjonale kommunistiske bevegelsen. For (r) var det viktig å være ett med arbeiderklassen, ikke heve seg over den kulturelt, samtidig som man forkastet sosialdemokratiet og alle dets organisasjoner – blant annet forkastet man de eksisterende fagorganisasjonene og gikk inn for en strategi for ville streiker. I 1976 skiftet partiet navn til Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna (revolutionärarna), før de i 2005 fikk det navnet de har i dag.

Leder fra starten til 1998 var Frank Baude. Siden den tid har Anders Carlsson vært partileder. Partiet gir ut avisen Proletären som for tiden er ukeavis, men som i perioder har kommet oftere. Partiet har også stått for forlagsdrift og musikkutgivelser gjennom selskapet Proletärkultur.

Etter at Sveriges Kommunistiska Parti, Sveriges Kommunistiska Arbetarparti og Kommunistiska Partiet i Sverige gikk i oppløsning mot slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet har partiet vært enerådende innen den anti-revisjonistiske bevegelsen i Sverige, men har bare i begrenset grad vært i stand til å rekruttere medlemmer fra disse partiene.

Komunistiska Partiet kritiseres ofte for en ukritisk holdning til undertrykkende regimer som Cuba, Nord-Korea og Zimbabwe. De er klare på at disse landene ikke representerer noe ideal for Sverige, men de forsvarer dem på sine egne vilkår. Mye på grunn av dette ble partiets ungdomsorganisasjon Revolutionär Kommunistisk Ungdom fratatt all offentlig støtte.

Partiet har folkevalgte i Karlshamn, Lysekil og Gislaved. De stiller ikke til valg til Riksdagen eller Europaparlamentet.

Partiets mest kjente medlem er skuespilleren Sven Wollter (død 2020), som ved flere tilfeller var listetopp i Stockholm.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]