De franske sørterritorier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
De franske sørterritorier
Territoire des Terres australes et antarctiques françaises

Flagg

Våpen

Kart over De franske sørterritorier

Land Frankrike Frankrike
Status Oversjøisk territorium
Areal 439 781 km²
Befolkning 140 (ca)

Posisjon for de såkalte «spredte øyer» (Îles éparses) i De franske sørterritorier:
• 1 : Bassas da India
• 2 : Europaøya
• 3 : Glorieusesøyene
• 4 : Juan de Nova
• 5 : Tromelinøya
(KM : Komorene, MG : Madagaskar, MU : Mauritius, MZ : Mosambik, RE : Réunion, YT : Mayotte)

De franske sørterritorier (fransk: Territoire des Terres australes et antarctiques françaises eller Terres australes et antarctiques françaises forkortes T.A.A.F. eller TAAF) er et antall subantartiske vulkanske øyer i Det sydlige indiske hav, syd for Afrika og som ligger ca. like langt fra Afrika, Antarktis og Australia, samt en rekke omstridte øyer omkring Madagaskar.

De franske sørterritorier er et fransk oversjøisk territorium (Fransk: territoire d'outre-mer) siden 1955. Området ble før administrert fra Paris av en «administrateur supérieur», men er siden 2004 ledet av en «préfet», for tiden Michel Champon, med hovedkvarter i Saint-Pierre, Réunion.

De franske sørterritorier omfatter øyene Amsterdam, Saint-Paul, Crozetøyene og øygruppe Kerguelen i det sørlige Indiahavet, sammen med den sektor i Antarktis som Frankrike har annektert som omfatter Adelie Land (de fleste andre stater har likevel ikke anerkjent disse territorielle kravene).

Fra 23. februar 2007 inngår en del franske småøyer i Mosambikkanalen, samt nord og øst for Madagaskar, de såkalte Îles éparses (Bassas da India, Europaøya, Glorieusesøyene, Juan de Nova og Tromelinøya) som det femte distriktet i De franske sørterritorier. Madagaskar gjør krav på de fire vestlige av disse øyene, i tillegg til krav fra Komorene om Glorieusesøyene, og fra Mauritius om Tromelinøya. Ingen av øyene har fast bosetting, kun små militærgarnisoner og i hovedsak automatiserte meteorologiske stasjoner. Frankrike gjør krav på 200 nautiske mil økonomisk sone rundt hver av de små øyene, som i stor grad overlapper med de økonomiske sonene til nabostatene i området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

frankrikestubbDenne frankrikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.