Frankrikes ambassade i Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 52°31′1,9812″N 13°22′45,242″Ø

Frankrikes ambassade i Berlin
Den tidligere franske ambassaden i Palais Beauvryé (1937) på samme tomt som den nye

Frankrikes ambassade i Berlin er Frankrikes diplomatiske representasjon i Tyskland. Ambassadebygningen finnes på Pariser Platz 5 i ortsteilen Mitte i bydelen Mitte.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter den Tysklands samling i 1871 og til avslutningen av den andre verdenskrigen i 1945 befant ambassaden seg i Palais Beauvryé på samme sted som i dag. Fra 1945 var Frankrike medlem av Det allierte kontrollrådet og utøvet dermed regjeringsmakt i Tyskland. Etter 1949, under gjenetableringen av den tyske suverenitet ble Allierte høykommisjon etablert og i tillegg en fransk ambassade i Bonn hvor den tyske regjeringen da hadde kontor.

Etter Frankrikes diplomatiske anerkjennelse av DDR i 1973 flyttet ambassaden inn i en bygning på Unter den Linden mellom Friedrichstrasse og Neustädtischer Kirchstrasse. Etter Tysklands gjenforening ble denne bygningen benyttet som ambassade i det samlete Tyskland, inntil nybygget på den gamle ambassadetomten på Pariser Platz var oppført.[1]

Dagens ambassadebygning ble oppført mellom 2001 og 2002 etter planer av Paris-arkitekten Christian de Portzamparc og den Berlin-baserte arkitekt Steffen Lehmann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wochenzeitung 'NBI' nr. 40/74, side 39

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]