Franciszek Kleeberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Franciszek Kleeberg
Kleeberg.jpg
Født1. februar 1888
Ternopil
Død5. april 1941 (53 år)
Dresden
Gravlagt Lublin voivodskap
Utdannet ved Q1718293
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet Polen
Utmerkelser Kommandør av Æreslegionen, Bjørnedreperordenen, Medaljen for ti års uavhengighet
VåpenartArtillery of Second Polish Republic
Militær gradbrigadegeneral
Deltok iandre verdenskrig, første verdenskrig

Franciszek Kleeberg (født 1. februar 1888 i Tarnopol, død 5. april 1941 nær Dresden) var en polsk general. Han tjenestegjorde i den østerriksk-ungarske hær før han ble med i de polske legioner under første verdenskrig og senere den polske hæren. Under den tyske invasjonen av Polen kommanderte han Samodzielna Grupa Operacyjna «Polesie» - Den selvstendige operasjonsgruppe «Polesie»). Han tapte aldri en kamp under invasjonen av Polen, men han ble til slutt tvunget til å overgi styrkene sine på grunn av mangel på ammunisjon. Han ble holdt fange i Oflag IV-B Königstein, og døde på et sykehus i Dresden 5. april 1941 og ble gravlagt der.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

General Franciszek Kleeberg ble født i Tarnopol som da var del av Østerrike-Ungarn. Han hadde tyske og svenske forfedre på farssiden. Faren hadde som offiser for østerrikske dragoner tatt del i det polske opprør av 1863/64. Etter opprøret var brutt sammen reiste han hjem, og ifølge familielegenden sa han: Nå vil landet, Polen, trenge gode soldater. 'Franek' skal bli soldat.

Militær[rediger | rediger kilde]

Etter uteksaminering fra den militære yrkesskole i Hranice (Mährisch Weißkirchen) i Mähren fortsatte Kleeberg studier ved militærakademiet i Mödling i Niederösterreich. Som løytnant i artilleriet tjenestegjorde han i hovedstaden Wien, der han fullførte studier ved Generalstabsakademiet (k.u.k. Kriegsschule).

Første verdenskrig og mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Han tok del i første verdenskrig, først i den østerriksk-ungarske hær, og etter mai 1915 som offiser i Den polske legion. Han kommanderte et regiment i den polsk-sovjetiske krig fra 1919 til 1921. I 1925 tok han studier ved en fransk militærskole i Paris og ble kommandant for Den øverste militærskole i Warszawa. Etter Jozef Pilsudskis statskupp ble han dimittert fra denne stilling i 1927 og sendt for å kommandere en infanteridivisjon i Grodno.

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Ved utbruddet av annen verdenskrig kommanderte han IX. armégruppe i Brzesc i det bakre operasjonsområde. Men situasjonen endret seg raskt på grunn av de massive luftangrep og den raske fremrykning av invaderende pansrede og mekaniserte styrker. Den 11. september 1939 ble hans korps omdannet til Samodzielna Grupa Operacyjna «Polesie» - Den selvstendige cooperasjopnsgruppe «Polesie»), men den hadde ikke nok tung utrustning. Den 14. september kom den allerede til direkte kamp mot de avanserende tyske styrker. General Kleeberg klarte å organisere et forsvar ved å retirere under ild fra tyske styrker. Men snart ble hans styrker også angrepet av sovjetiske invaderende enheter. Han klarte også å samle sammen restene av andre polske enheter som var blitt slått, øst for elven Wisla og trakk seg sørøstover til Narew. Med disse enheter prøvde han å bryte gjennom mot det beleirede Warszawa. Da han ble kjent med at Warszawa hadde kapitulert, gravde han styrken sin ned. Så fulgte slaget ved Kock. Den 5. oktober bestemte general Kleeberg seg for å kapitulere ettersom hans styrker ikke lenger hadde ammunisjon eller mat.

Død[rediger | rediger kilde]

General Kleeberg ble fengslet i Oflag IV-B Königstein, der han mistet synet og dessuten evnen til å gå. Han døde i leirlasarettet og ble begravet i Dresden.

I 1969 ble hans levninger ekshumert, bragt til Polen og begravet i Kock blant Operasjonsgruppen Polesies falne soldater.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stanley S. Seidner: Marshal Edward Śmigły-Rydz Rydz and the Defense of Poland, New York, 1978.