Fouquieriaceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fouquieriaceae, Fouquieria
Fouquieria splendens (Ocotillo).
Fouquieria splendens (Ocotillo).
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fouquieriaceae, Fouquieria
Norsk(e) navn: Fouquieriaceae
Hører til: Ericales,
Asteridae,
tofrøbladete planter
Antall arter: 11
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Nord-Amerika
Delgrupper:

Se teksten

Fouquieria columnaris («Cirio»), også kalt «Boojumtre», i Mexico.

Fouquieriaceae er en familie i kurvplante-kladen (Asteridae) tilhørende ordenen Ericales, og hjemhørende i ørken- og prerieområdene i Nord-Amerika. Den har 1 slekt – Fouquieria – med i alt 11 kjente arter. Slekten omfatter trærne «Ocotillo» (F. splendens) og «Boojumtreet» (F. columnaris).

Artene foretrekker lave, tørre fjellsider, og er tørkeresistente. De har sukkulente stilker, ofte inntila 5 cm i diameter, med tynne bladstilker eller pigger med blader på. De er ikke i slekt med kaktus, og har tynnere stilker og større blad enn kaktusartene.

Slekten og familien har navn etter den franske legen Pierre Fouquier (1776–1850). Artene er ikke særlig nært beslektet med noen andre planter, men det er allment anerkjent å plassere dem i ordenen Ericales. Tidligere ble de derimot klassifisert i ordenen Violales, eller i en helt egen orden for seg selv – Fouquieriales.

Arter[rediger | rediger kilde]

Arten Fouquieria shrevei er unik ved at den kan vokse på grunn med svært høy konsentrasjon av gips; den har velduftende hvite blomster og får trolig blomstene bestøvet av møll. Andre arter i slekten har ofte oransje eller røde blomster, og pollineres av kolibrier eller bier i slekten Xylocopa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.