Fouquieria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fouquieria
Fouquieria splendens (ocotillo).
Nomenklatur
Fouquieria
Kunth
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Gruppeasterider
Ordenlyngordenen
FamilieFouquieriaceae
Økologi
Antall arter: 11
Habitat: ørken
Utbredelse: Nord-Amerika
Inndelt i


Fouquieria er en planteslekt. Den er den eneste slekten i familien Fouquieriaceae som tilhører lyngordenen (Ericales). De 11 artene i slekten vokser i ørkenstrøkene i sørvestlige USA og Mexico.

Artene er lite forgrenede busker og trær. De har langskudd der akselbladene er omdannet til torner og kortskudd uten torner. Bladene sitter spredt og er små og enkle. De spretter etter regn og faller raskt av. De meste av fotosyntesen skjer i de sukkulente stenglene, ikke ulikt kaktus, men Fouquieria har mye tynnere stengler.

Blomstene er tvekjønnede og sitter mange sammen. Blomsterstanden er et aks, en klase eller en topp og sitter endestilt eller i bladhjørnene. Det er 5 tynne, overlappende begerblad, og kronrøret har 5 overlappende fliker. Det er 10–20 pollenbærere som sitter i 1–2 kranser. Fruktknuten er oversittende og har 3, eller mer sjeldent 4, kammer med 3–6 frøemner i hvert kammer. Det er 1 griffel der arret har 3, eller mer sjeldent 4, fliker. Frukten er en kapsel som åpner seg på langs.

Fouquieria shrevei er unik ved at den kan vokse på grunn med svært høy konsentrasjon av gips; den har velduftende hvite blomster og får trolig blomstene bestøvet av møll. Andre arter i slekten har ofte oransje eller røde blomster, og pollineres av kolibrier eller bier i slekten Xylocopa.

Slekten og familien har navn etter den franske legen Pierre Fouquier (1776–1850).

Fouquieria ble tidligere antatt å ikke være særlig nært beslektet med andre planter. I Cronquist-systemet var Fouquieriaceae plassert i ordenen Violales, mens Takhtajan satte den alene i ordenen Fouquieriales. Molekylærgenetiske studier har derimot vist at Fouquieria er søstergruppen til fjellflokkfamilien. Dette bekreftes av en rekke fellestrekk i blomsterbygningen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Fouquieriaceae». APWEbsite. Besøkt 22. april 2020. 
  • «Fouquieriaceae». L. Watson og M.J. Dallwitz (1992–) The families of flowering plants. Arkivert fra originalen 13. desember 2010. Besøkt 22. april 2020. 
  • L.M. Schultheis og W.J. Stone (2012). «Fouquieria». Jepson eFlora. Besøkt 22. april 2020. 
  • J. Schönenberger (2009). «Comparative floral structure and systematics of Fouquieriaceae and Polemoniaceae (Ericales)». International Journal of Plant Sciences. 170 (9): 1132–1167. ISSN 1058-5893. doi:10.1086/605875. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]