Forsvarets Efterretningstjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsvarets Efterretningstjeneste
FE
VirkeområdeDanmark
Etablert1. oktober 1967[1]
SjefLars Findsen
HovedkontorKastellet
UnderlagtForsvarsministeriet
MisjonEtterretning
Nettstedwww.fe-ddis.dk (da)
www.fe-ddis.dk (en)
Kart
Forsvarets Efterretningstjeneste
55°41′28″N 12°35′38″Ø

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er Danmarks utenriksetterretningstjeneste og samtidig landets militære etterretningstjeneste og sikkerhetstjeneste. FE avgrenses til Politiets Efterretningstjeneste ved kun å ha fokus utenfor landes grenser samt mot landets militære installasjoner. FE har hovedkvarter på Kastellet i København, men har også lyttestasjoner andre steder i Danmark.

Tjenesten er direkte underlagt Forsvarsministeriet og har hatt tradisjon for å ha en offiser med grad av generalmajor eller kontreadmiral som sjef. I 2010 overtok Thomas Ahrenkiel jobben som sjef for FE, etter kontreadmiral Finn Hansen. Ahrenkiel ble dermed den første sivile sjef for FE.

Som etterretningstjeneste beskjeftiger FE seg med å innsamle, analysere og formidle informasjoner av betydning for Danmarks sikkerhet, herunder sikkerheten for utsendte militære avdelinger. Innhentingen foregår både med åpne og lukkede kilder, der sistnevnte omfatter elektronisk innhenting, fysisk innhenting (menneskelig etterretning) samt data fra samarbeidspartnere. FE kontrolleres av det såkalte Wamberg-utvalget, en særskilt folketingskomité samt av Rigsrevisionen.

Anvendelsen av lukkede kilder medfører at informasjonene primært formidles til regjeringen. Tjenesten oppfattes dog av mange som lukket, og Folketingets Kontroludvalg har i 2004 oppfordret til større åpenhet.[2]

«Hackerskole»[rediger | rediger kilde]

En vesentlig del av FEs oppgaver utføres av hackere som er spesialisert i å innhente opplysninger ved å skape adgang til lukkede nettverk, IT-systemer og datamaskiner. Fra 1. august 2016 oppretter FE et «hackerakademi» som vil utdanne en mindre gruppe spesialister til en spesialenhet som, hvis de består treningen, tilbys ansettelse i FE.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tjenestens historie». Arkivert fra originalen 9. januar 2014. Besøkt 12. september 2013. 
  2. ^ «FE vil være mere åben». DR. 16. april 2004. Besøkt 15. november 2015. 
  3. ^ «FE opretter hackerakademi». Arkivert fra originalen 24. mars 2016. Besøkt 17. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]