Forn Siðr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Runesten reist av trossamfunnet i 2006

Forn Siðr (Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark) er et dansk landsdekkende trossamfunn for dyrkere av de nordiske guder og krefter i den nordiske trosforestilling og folketro. Forn Siðr som offisiell forsamling ble dannet den 15. november 1997.

Organisasjonen misjonerer ikke og er upolitisk, men tar dog avstand fra nazisme.

Forn Siðr ble den 6. november 2003 godkjent som trossamfunn av Kirkeministeriet. Det har blant annet gitt trossamfunnet rett til å foreta juridisk gyldige vielser for sine medlemmer, samt bedre muligheter for medlemmene å bli bisatt under forrettelse av hedenske ritualer.

Forn Siðr holder for alle sine medlemmer offisielt blót (gudsdyrkelse) fire til fem ganger om året. Det dreier seg om de fire solhøytidsblót (vårjevndøgn, sommersolhverv, høstjevndøgn og vintersolhverv), samt et blót ved altinget.

Forn Siðrs høyeste besluttende myndighet er Altinget som består av alle de medlemmer som er møtt frem.

Trossamfundet har sitt eget medlemsblad – Vølse – organet for hedensk sæd – som utkommer fire ganger om året.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har i den senere tid vært en stigende interesse for dyrkelse av de nordiske guder, spesielt i vikingegrupper (folk som opptrer eller selger smykker ved vikingemarkeder). På Island var Åsatroen blitt anerkjent av myndighetene som trossamfunn allerede i 1973, og i 1996 ble troen også anerkjent av myndighetene i Norge. I Danmark var interessen for Åasatroen spredt, og tidligere forsøk på å danne en forening mislykkes.

Den offisielle etablering av Forn Siðr var den 15. november 1997. Via forskjellige kontakter ble et uformelt møte arrangert sommeren 1997, hvor syv personer møttes i en park i Odense, for å diskutere muligheten for å danne en forening for Åsadyrkere i Danmark. De syv var Morten Grølheim, Viktoria Gotved, Ole Nielsby, Eirik, Christine Fentz, Bertil Dorch og Pelle Bull. Dette ledet til det stiftende allting den 15. november 1997.

Den 13. desember 1999 ble søknaden om godkjennelse sendt til Kirkeministeriet. Kirkeministeriets rådgivende utvalg vedrørende trossamfunn vurderte i 2002, at Forn Siðr ikke kunne oppfattes som et trossamfunn. Forn Siðr ble allikevel godkjent av ministeren den 6. november 2003 etter en omskrivning av vedtektene.

Den 7. februar 2009 innviet trossamfunnet sin første gravplassAssistens Kirkegård (Odense).[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hedensk gravplads i Odense Arkivert 12. mars 2011 hos Wayback Machine. Forn Siðrs egen beskrivelse
  2. ^ Hedninge får egen gravplads i Odense Arkivert 16. august 2011 hos Wayback Machine., internettutgaven av Fyens Stiftstidende – Fyns Amts Avis, 29. mars 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata