Folketidende (1865–1879)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Folketidende var et norsk ukeblad som ble utgitt av bonden og stortingsmannen Søren Jaabæk fra 1865 til 1879, og var organ for «bondevennene».

20. februar 1865 ble bondevennselskapet stiftet. Dette selskapet fikk senere en bestyrelse med sete i Mandal og med Søren Jaabæk som formann. «Folketidende» begynte å utkomme 5. juli 1865 som bondevennselskapets organ. Bondevennselskapenes program ble formulert slik av Jaabæk: «a) Sparsommelighed i Statshusholdningen og Forsigtighed hjemme i Herrederne; b) Frihandel, frit Arbejde, fri virksomhed, fri Hjælpsomhed».

Til å begynne med utkom bladet ukentlig, men en kortere tid utkom det hver fjortende dag. Det fikk etter hvert stor utbredelse i alle deler av Norge, særlig blant mindre bønder og arbeidere. I bladet trykket Jaabæk kommentarer til Stortingets bevilgninger, statistiske betraktninger over de stigende statsbudsjettene og agitasjon for bønders, fiskeres og arbeidsfolks selvstyre med alminnelig stemmerett, helst i en republikk, uten statskirke og med en konfesjonsløs folkeskole, mens høyere undervisning skulle være privat. Jaabæk selv skrev det meste av bladet. Det siste nummeret utkom 31. desember 1879.

Kilder[rediger | rediger kilde]