Sølvberget bibliotek og kulturhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Stavanger kulturhus)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sølvberget bibliotek og kulturhus
Sølvberget.jpg
Kart
Map
Sølvberget bibliotek og kulturhus
58°58′17″N 5°44′00″Ø

Sølvberget bibliotek og kulturhus[1] er et kulturhus som ligger i Stavanger, på en høyde som kalles Sølvberget. Siden 1987 har huset vært byens og regionens kulturelle møteplass. Med sine 15 371 kvadratmeter har huset vært fylt med mange ulike aktiviteter. I dag forvaltes og drives kulturhuset av det kommunale foretaket Sølvberget KF. I tillegg leier Odeon kino, Narvesen, Renaa Xpress Sølvberget og Stavanger bibliotek lokaler i huset.

Det internasjonale fribynettverket for forfulgte forfattere, ICORN, har sitt internasjonale hovedkontor på Sølvberget. Kiellandsenteret ligger også her.

Historien om kulturhuset[rediger | rediger kilde]

Da tanken om å reise et kulturhus i Stavanger begynte å modne i 1970-årene, var det naturlig å feste blikket på Sølvberget. Filmteatret var reist som kommunalt kinobygg i 1927. I sitt nyklassisistiske formspråk hadde det en monumental karakter der det var plassert midt i den eldre trebebyggelsen. Kinodrift hadde vist seg å være en god økonomisk melkeku for kommunen, og i 1930-årene vedtok bystyret å sanere nabotomtene på Sølvberget og reise et nietasjes kino- og administrasjonshus der. Okkupasjonsårene satte imidliertid en stopper for disse planene. Der ble revet flere bygninger på Sølvberget på 1950- og 1960-tallet og arealet ble i mange år brukt som parkeringsplass.

Arkitektkonkurransen ble vunnet av Oslo-firmaet Lund & Slaatto. Det skulle likevel foregå en langvarig prosess før bygget stod ferdig etter år med opphetede debatter i formannskap og bystyre, og byens aviser og folk flest deltok med engasjement. Den utsprengte tomten ble liggende som et ubenyttet krater, på folkemunne kalt "Kulturhullet". Men høsten 1986 kunne kinoen ønske velkommen til åpningen av et bygg bestående av åtte kinosaler, og i året etter ble hele kulturhuset fullført. I tillegg til kinoen ga det rom for Stavanger bibliotek, kulturtorg, galleri, bydelslokaler, forretninger, serveringssteder og møtelokaler. Etter diskusjon om alternativer fikk det navnet Sølvberget Stavanger kulturhus. Bygningen og arkitektene Lund og Slaatto ble snart belønnet med de prestisjetunge utmerkelsene fra A.C.Houens fond for god arkitektur og "Betongtavlen for fremragende byggekunst i betong". Det var en forutsetning at Filmteatret skulle innarbeides i kulturhuset.

Kulturhusets ledelse og administrasjon[rediger | rediger kilde]

De første år hadde Kulturhuset hadde kinosjefen et kinostyre, bibliotekssjefen hadde et bibliotekstyre, mens kulturhussjefen organiserte virksomheten i kulturhuset for øvrig. Kulturhusadministrasjonen var delvis plassert utenfor huset.

I 1991 gjennomgikk Stavanger kommune en omfattende omorganisering, og Sølvberget ble innlemmet i den nye Kommunalavdelingen for kultur, idrett og kirke (KIK). Dette medførte at bibliotekssjefen nå også fikk ledelsen for hele Sølvberget som kulturhussjef. Kinoen fortsatte imidlertid som egen driftsenhet. Både kinostyre og bibliotekstyre ble avviklet og erstattet med et felles kulturhusstyre. Denne styringsmodellen ble brutt opp igjen i 1995.

Sølvberget ble organisert som et kommunalt foretak i 2001.

Sølvbergets daglige leder er Anne Torill Stensberg. Hun tiltrådte som kulturhussjef ved Sølvberget i mars 2018. Hun etterfulgte Marit Egaas, som var sjef fra august 2007 til Stensberg overtok.[2]

Stavanger bibliotek[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Stavanger bibliotek

Biblioteket flyttet inn i Kulturhuset i 1987 etter å ha holdt til i Kleivå siden 1963 (dagens Stavanger Rådhus). Som følge av alle kompromissene som ble inngått de siste årene i byggeprosessen, fikk biblioteket langt mindre plass i Kulturhuset enn det var tiltenkt. Antall hyllemeter ble drastisk redusert, og man måtte finne frem til nye løsninger.

I seg selv bød interiøret i Kulturhuset på nye utfordringer for biblioteket, og dette krevde utradisjonelle løsninger. Alle brutte vinkler i selve bygningen og de gjennomgående lyssjaktene gjorde at man valgte å gå bort fra kvadratiske og rektangulære oppstillinger av hylleseksjonene. Dette var selvfølgelig uvant for publikum.

I 1992 arrangerte biblioteket personalseminar et «Kampen mot de rette linjers tyranni». I tittelen lå ønsket om å se med nye øyne på bibliotekets virksomhet i sin helhet, både internt og overfor publikum. Innad ble omstillingen krevende ved at man valgte å bryte opp gamle strukturer.[trenger referanse]

Biblioteket fordeler seg på fire etasjer. 14. januar 2014 åpnet en omfattende ny 1. etasje i biblioteket. Målet er at etasjen skal være et levende superbibliotek der publikum til enhver tid vil finne utvalgte godbiter fra alle bibliotekets avdelinger. Åpningstidene ble samtidig utvidet, og tilbudet i 1. etasje er åpent til klokken 21.00 hver dag.[3]

I andre etasje står skjønnlitteratur for voksne, samt barne- og ungdomslitteratur. På vestsiden av bygget i andre etasje ligger Sølvberget galleri, sammen med film- og tegneseriesamlingen. I tredje etasje står faglitteratur for voksne, samt musikksamlingen. I fjerde etasje står geografi, historie, lokalhistorie og litteraturkunnskap.[4]

I februar 2017 introduserte biblioteket Meråpent, som betyr at lånere kan bruke lånekortet som inngangskort til 2. og 3.etasje utover tidene hvor det er betjent.[5]

Biblioteket har siden 1993 samarbeidet om å arrangere blant annet Nordisk barnebokkonferanse. Dette er en bransjesamling for barnebokfeltet i Norden, og ble sist gang arrangert i februar 2021, med temaet Humor[6]. Maria Sannes Undheim er leder for konferansen.[7]

Sølvberget arrangerer hver høst litteratur- og ytringsfrihetfestivalen Kapittel. Siri Odfjell Risdal er sjef for festivalen. Hun etterfulgte Espen Røsbak i 2019.[8] Hver festival har et overordnet tema som preger programmet det året.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sakspapirer for styremøte i Sølvberget KF 29. mai 2018» (PDF). Besøkt 24. mai 2018. «Sølvberget arbeider med å utarbeide ny profil og kommunikasjonsstrategi. Foreløpig er det vedtatt at navnet er Sølvberget bibliotek og kulturhus.» 
  2. ^ Åsmund Ådnøy (30. november 2017). «Anne Torill Stensberg blir ny sjef for Sølvberget». sølvberget.no. Arkivert fra originalen 26. oktober 2021. Besøkt 26. oktober 2021. 
  3. ^ Åpningstidene for Sølvberget Arkivert 14. juli 2014 hos Wayback Machine.
  4. ^ Tønnessen, Christian Nicolai. «Etasjeoversikt». stavanger-kulturhus.no (norsk). Arkivert fra originalen 12. april 2018. Besøkt 12. april 2018. 
  5. ^ Berekvam, Øyvind. «Nå gir vi deg nøkkelen til Biblå!». stavanger-kulturhus.no (norsk). Arkivert fra originalen 6. mars 2017. Besøkt 6. mars 2017. 
  6. ^ Maria Sannes Undheim (25. februar 2020). «Humor er tema for NBBK 2021». sølvberget.no. Arkivert fra originalen 26. oktober 2021. Besøkt 26. oktober 2021. 
  7. ^ Siri Odfjell Risdal (24. oktober 2019). «Ny prosjektleder og nytt programråd for NBBK». sølvberget.no. Arkivert fra originalen 26. oktober 2021. Besøkt 26. oktober 2021. 
  8. ^ Dorthe Helene Stramrud (22. august 2019). «Siri Odfjell Risdal ny Kapittel-sjef». sølvberget.no (norsk). Arkivert fra originalen 22. juni 2020. Besøkt 9. september 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]