Flussschifferkirche

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flussschifferkirche, 2009.
Innredning, 2007.

Flussschifferkirche er en evangelisk kirke i Hamburg, som holder til i en ombygd pram. Til daglig ligger den i Binnenhafen ved Otto-Sill-Brücke og Kajen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Prammen fra 1906 er 26 meter lang og 7 meter bred. Den ble ombygd til kirke i 1952, og innviet andre søndag i advent samme år. Inntil 2006 lå den i Billwerder Bucht ved Ausschläger Elbdeich i bydelen Rothenburgsort. Deretter fikk den plass ved kaien i Binnenhafen ved Otto-Sill-Brücke, i nærheten av U-Bahnhof Baumwall og Speicherstadt.

Fra 1961 til 2007 var Flussschifferkirche en selvstendig sognekirke. Fra 2003 til 2007 delte den pastorat med St. Katharinen.

Drift av Flussschifferkirche og tilhørende pongtong koster ca. 70 000 euro i året. I desember 2006 ble det offentliggjort at driften ikke lengre var sikret som følge av økonomiske problemer i kirkekretsen Alt-Hamburg. Det økonomiske ansvaret ble derfor overtatt av en privat forening i 2007. Kirken er ikke lengre selvstendig sognekirke, men den har fortsatt gudstjenester, som nå ivaretas på frivillig basis av forskjellige prester.

Innredning og seilas[rediger | rediger kilde]

Kirken er innredet med et alter, en prekestol, en døpefont, et orgel og et klokketårn. Kirkens symbol er ankerkorset, en kombinasjon av et anker og det kristne korset. Foruten gudstjenester med opp til 130 personer blir kirken også brukt til vielser og dåp.

Otto Siel Brücke

Den flytende kirken ligger ikke til kai hele tiden, men for riktig seilas har kirken barkassen «Johann Hinrich Wichern». Den er oppkalt etter grunnleggeren av sjelesorgen for sjømenn for elv- og kanalskipsfart i Hamburg. Sjømennene arbeider på Elben og med hjelp fra barkassen kan Flussschifferkirche nå ut til arbeidsplassene deres. På en typisk tur besøkes ca. 20 skip i Hamburgs havn. Det er med frivillige hjelpere og diakoner, som har med seg velkomstgaver i form av frukt, sjokolade og aviser. Ved behov har de også sosialt samvær.[1]

I Hamburg har Flussschifferkirche ry for å være den eneste flytende kirke av sin art i Tyskland, til tross for at det finnes lignende institusjoner i Duisburg og Berlin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Die "Johann Hinrich Wichern" ist die Barkasse Gottes, Hamburger Abendblatt, 2. september 2014, sist kontrollert 12. august 2016 (trykt utgave s. 12)