Flintlås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Flintlås
Flintstein for flintlåsvåpen, fra 1600-tallet

Flintlås er en mekanisme som ble brukt til å avfyre et skytevåpen.

Flintlåsen er en utvikling av snapplåsen og ble konstruert av den franske våpensmeden Marin de Bourgeoys i begynnelsen av 1600-tallet. Mekanismens store fortrinn var kombinasjonen av fensgstål og lokk til kruttpannen i en enkel enhet, kalt fengpanne. Dette reduserte antall deler og gjorde mekanismen enklere å produsere og mer driftssikker i bruk. Flintlåsen var den vanligste formen for avfyringsmekanisme for kruttvåpen fram til utviklingen av perkusjonslåsen på 1830-tallet.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Flintlås på en kanon fra 1800-tallet

Hoveddelene i en flintlås er hane og fengpanne. Begge var vanligvis montert på en låseplate skrudd fast i geværkolben der bakenden av løpet med kammeret lå an mot kolben. Både hanen og fengpanna er fjærbelastet, med slagfjæra (den som spente an mot hanen) vanligvis liggende på baksiden av låseplaten. På innsiden av låseplata har hanen en anordning som tillater den å stå spent, slik at den kan utløses av avtrekkeren.

Hanen har en bit flint som blir holdt fast i en liten skrustikke. Ved avfyring slår hanen framover (i noen få tilfeller bakover) slik at flinten treffer fengpanna. Fjæren som belastet fengpanna gjør at slaget fra hanen vipper fengpanna opp og bakover og eksponerer kruttet i fengpanna. Flinten skraper samtidig mot stålet og dannet et lite regn av gnister. På grunn av fengpannas kurve, ble dette gnistregnet rettet mot fengpanna. Når fengkruttet blir antent av gnistene fra fengpanna, fyrte det av hovedlandingen inne i løpet gjennom et lite fenghull fra fengpanna og inn i kammeret.[1]

Kjente flintlåsvåpen[rediger | rediger kilde]

De aller fleste militære og også mange sivile våpen ble framstilt med flintlås fra 1600-tallet og fram til midten av 1800-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ C. Blair (red.) (1983). Pollard's History of firearms (1st American ed. utg.). New York: Macmillan. ISBN 0025976303. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]