Hopp til innhold

Perkusjonslås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kopi av en perkusjonslås på et britisk gevær fra 1810. Geværlåsen er en avfyringsmekanisme der hanen (slaghammeren) slår på en fenghette (en liten eksplosiv ladning) som er anbrakt på en pistong (en hul knast eller sylider) og antenner kruttladningen inne i kammeret som skyter kula ut gjennom løpet.

Perkusjonslås er etterfølgeren etter flintlåsen som avfyringsmekanisme for skytevåpen.

Perkusjonslåsen har en hane (slaghammer) som slår på en tennhette som sitter på en pistong. Pistongen har et lite hull i midten som fører inn til kammeret i bakenden av løpet. Når hanen slår på tennhetta blir det en liten eksplosjon og en stikkflamme går gjennom hullet i pistongen og antenner kruttladningen i kammeret. Tennhetta ble funnet opp av den skotske presten Alexander John Forsyth som tok patent på oppfinnelsen i 1807,[1] men den kom først i alminnelig bruk på 1830-tallet.[2] De første perkusjonsvåpnene var enkeltskudds munningsladevåpen.

Perkusjonsvåpen ble faset ut til fordel for våpen med patroner med tennhetter i på 1860-tallet.

Perkusjonsrevolvere[rediger | rediger kilde]

Perkusjonsrevolver type Adams

Med perkusjonslåsen og fenghette ble det mulig å lage praktiske revolvere. På 1850-tallet designet både briten Robert Adams og amerikaneren Samuel Colt en rekke praktiske perkusjonsrelvolvere som ble antatt av hæren i dere respektive hjemland, som Beaumont–Adams revolver, Colt 1851 Navy Revolver og Colt 1860 Army Revolver.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grant, Ford, Walton (2008). «Skytevåpen». I Erik Braathen. Våpen – blankvåpen, rustninger og skytevåpen gjennom 4000 år. Oslo: N.W. Damm & Søn. s. 16. ISBN 9788204135070. 
  2. ^ Myatt, F. (1979): The illustrated enencyclopedia of 19th century firearms. Salamander books, New York