Perkusjonslås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Perkusjonslås på gevær

Perkusjonslås er etterfølgeren etter flintlåsen for skytevåpen.

Perkusjonslåsen har en hane som slår på en tennhette som sitter på en pistong. Pistongen har et lite hull i midten som fører inn til kammeret i bakenden av løpet. Når hanen slår på tennhetta blir det en liten eksplosjon og en stikkflamme går gjennom hullet i pistongen og antenner kruttladningen i kammeret. Tennhetta ble funnet opp av den skotske presten Alexander John Forsyth som tok patent på oppfinnelsen i 1807,[1] men den kom først i alminnelig bruk på 1830-tallet.[2] De første perkusjonsvåpnene var enkeltskudds munningsladevåpen.

Perkusjonsvåpen ble faset ut til fordel for våpen med patroner med tennhetter i på 1860-tallet.

Perkusjonsrevolvere[rediger | rediger kilde]

Perkusjonsrevolver type Adams

Med perkusjonslåsen og fenghette ble det mulig å lage praktiske revolvere. På 1850-tallet designet både briten Robert Adams og amerikaneren Samuel Colt en rekke praktiske perkusjonsrelvolvere som ble antatt av hæren i dere respektive hjemland, som Beaumont–Adams revolver, Colt 1851 Navy Revolver og Colt 1860 Army Revolver.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grant, Ford, Walton (2008). «Skytevåpen». I Erik Braathen. Våpen – blankvåpen, rustninger og skytevåpen gjennom 4000 år. Oslo: N.W. Damm & Søn. s. 16. ISBN 9788204135070. 
  2. ^ Myatt, F. (1979): The illustrated enencyclopedia of 19th century firearms. Salamander books, New York
våpenstubbDenne våpenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.