Flatfjærgjellesnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flatfjærgjellesnegl
Nomenklatur
Valvata cristata
O. F. Müller, 1774
Populærnavn
flatfjæregjellesnegl
Hører til
fjærgjellesnegler,
Valvatoidea,
lavere Heterobranchia,
Heterobranchia,
Orthogastropoda,
snegler
Økologi
Habitat: limnisk, ferskvann
Utbredelse: Europa
finnes i Norge

Flatfjærgjellesnegl (Valvata cristata) er et bløtdyr, og hører til en gruppen fjærgjellesnegler som lever i ferskvann. Den er utbredt i Mellom- og Nord-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Flatfjærgjellesnegl er en liten snegl. Skallbredden er opptil 4 millimeter. Sneglehuset har en flat form nesten som hos skivesneglene. Dette skiller arten fra de fleste andre fjæregjellesneglene som har en mer rund skallform (kuleform).

Flatfjærgjellesnegl hører til gruppen av bakgjellesnegler, som kjennes på at de har gjellene på høyre side eller bak hjertet. Skallet består hovedsakelig av kalsiumkarbonat (CaCO3). Det har en åpning, hvor sneglen kan strekke ut en gjelle. Gjellen kan minne om en fjær, som hos fugler, og dette har gitt gruppen fjærgjellesnegler sitt navn. Åpningen i skallet, for gjellen, kan tettes med et skallokk (operculum).

Bare hodet og foten stikker ut av skallet, og danner den delen av kroppen som synes. Hodet har tentakler, øyne og munn. Inne i skallet ligger kroppens indre organer oppkveilet. Det er kjønnsorganer, fordøyelsesorganet, kalt innvollsekken. Innvollssekken er usymetrisk.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Flatfjærgjellesnegl lever i stillestående eller sakterennende ferskvann, og finnes på steder der det er mudder.

Flatfjærgjellesnegl er tvekjønnet. For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under paringen, befrukter hverandre gjensidig. De legger eggene i gelékapsler som klebrer seg til underlaget. Etter en tid klekker eggene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen følger Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. 2005.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. (J. Fryda, B. Hausdorf, W. Ponder, A. Valdés og A. Warén ) 2005. Classification and Nomenclator of Gastropod Families. Malacologia (vol. 47) 1-2. side 1-397.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata