Flaminio Ponzio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flaminio Ponzio
Casa Ponzio Loggia 1280206.JPG
Født1560[1]
Viggiù
Død1613[2]
Roma
Beskjeftigelse Arkitekt

Flaminio Ponzio – Fasaden til den tidligkristne basilikaen San Sebastiano fuori le Mura

Flaminio Ponzio (født cirka 1560 i Viggiù, død 1613 i Roma) var en italiensk arkitekt under ungbarokken og manierismen. Han var pavelig arkitekt under Paul V.

Etter å være i lære i Milano, flyttet han til Roma, hvor han en kort tid arbeidet med Domenico Fontana. Kardinal Scipione Caffarelli-Borghese ga i 1605 Ponzio i oppdrag å tegne Palazzo Pallavicini Rospigliosi på plassen foran keiser Konstantins termerQuirinalhøyden. Ponzio fullbyrdet også Palazzo Borghese, som han hadde påbegynt av Vignola for kardinal Camillo Borghese.

I 1601 raste fasaden til den lille kirken Sant'Eligio degli Orefici, tegnet av Rafael i 1516, og Ponzio fikk da i oppdrag å tegne en ny fasade. I 1605 fikk Ponzio oppgaven å tegne Cappella Borghese, også kalt Cappella Paolina, i basilikaen Santa Maria Maggiore. Paul V klarte å gi det middelalderske Mariaikonet ”Salus Populi Romani” en verdig arkitektonisk og skulpturell innramming.

Scipione Borghese anlitade 1609 Ponzio for å restaurere og bygge om den nedslitte tidligkristne basilikaen San Sebastiano fuori le Mura og blant annet gi den en ny fasade. Året etter tegnet Ponzio Fontana dell'Acqua PaolaJaniculum som oppvisningsfontene for en antikk akvedukt som Paul V har latt restaurere.

Ponzio fikk også det ærefulle oppdraget å påbegynne Villa Borghese i nord Roma.

Utvalgte verk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://rkd.nl/explore/artists/429789, 23. aug. 2017
  2. ^ British Museum person-institution thesaurus, 9. okt. 2017, Flaminio Ponzio, 210765

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]