Fjodor Kuznetsov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Fjodor Isidorovitsj Kuznetsov (russisk: Фёдор Исидорович Кузнецов; født 17. septemberjul./ 29. september 1898greg. i Balbetsjino, død 22. mars 1961 i Moskva) var oberst general og en militær kommandant av Sovjetunionen under den andre verdenskrigen.

Han ble født inn i en bondefamilie i dagens Mogilev oblast i Hviterussland. Kuznetsov tjente i den keiserlige russiske hæren under den første verdenskrig, og han fortsatte sin tjeneste i bolsjevikenes røde armé. I utgangspunktet ledet han den sovjetiske nordvestre fronten på vestfronten under den andre verdenskrig, men han ble i begynnelsen av august 1941 erstattet av general-major Sabennikov. Deretter ble han utnevnt til kommandør, en stilling som han hadde frem til mars 1942.

Fra mars 1942 til juni 1943 var han utnevnt til sjef for den sovjetiske generalstaben, og fra august 1943 til februar 1944 var han ansatt som assisterende sjef for Volkhov fronten og den karelske fronten. Da verdenskrigen var over i 1945, ledet han flere militærdistrikter i Uralfjellene, frem til han pensjonere seg på grunn av sykdom i 1948.