Fjell-lok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjell-lok
Fjell-lok
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cystopteris montana
(Lam.) Bernh. ex Desv., 1806
Norsk(e) navn: fjell-lok
Hører til: lokslekten,
storburknefamilien,
Polypodiales
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: nordlige halvkule

Fjell-lok eller fjellok (latin: Cystopteris montana) er art av bregner innenfor lokslekten i storburknefamilien (Woodsiaceae). Den er av en av fire arter av denne slekten som vokser i Norge, og ganske sjelden hos oss.

Fjell-lok er 5-30 cm høy, oppreist og med bred, trekantet bladplate. Bladet er mørkegrønt, og står gjerne litt ut «på snei», og enten litt oppover eller vannrett. Arten har krypende jordstengler og 2-4 ganger finnede, gaffelflikete blad. Gaffelflikingen innebærer at de minste flikene har innsvinget, smalt feste i midtnerven, og svinger ut i gaffelaktige småfliker.

Den største sekundærfliken på nederste primærflik, er omtrent like stort som tredje primærflik. Primærflikene er bøyd litt framover, særlig øverst mot spissen av bladplaten, men de nederste primærflikene kan også stå rett ut 90° på stilken.

Når bladene blir knust, lukter de blåsyre. Arten har slør (indusium), men de har få kjertler. Kromosomtallet (x) er 42.

Den trives i fuktig jord, granskog, steinurer, i moldjord, og på fuktig berg med mye kalkstein.

Fjell-lok vokser på nordlige halvkule, Taiwan, nordlige India, sørvestre Kina, og i Himalaya. I Norden vokser den først og fremst i Nord-Norge og i fjellet i Norge og Sverige, særlig i de nordlige delene av det skansinaviske fjellområdet. Den finnes dog også spredt i Ringsaker, nedre Eiker, Seljord og Suldal som det sørligste. Den går opp til 1 250 moh. i Vågå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]