Fiskeløysen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fiskeløysen
Fiskeløysa
Fiskeløysen
LandNorge
FylkeBuskerud
KommuneRollag
Areal 0,29 km²[1]
Reguleringshøyde788–784 moh. [1]
Magasinvolum 1 mill. m³[1]
Nedbørfelt 6,99 km²[2]
VassdragGjuva / Numedalslågen
TilløpBuåe
UtløpNybuelva
Posisjon
Kart
Fiskeløysen
59°53′39″N 9°15′27″Ø

Fiskeløysen eller Fiskeløysa er et vann som ligger på Blefjell (Store Ble) i Rollag kommune i Buskerud. Vannet ligger ved grensa til Flesberg kommune. Det er regulert mellom 788 og 784 moh, og er magasin for Hølseter kraftverk og Vrenga kraftverk. Kraftverkene eies og drives av Skagerak Kraft. Ny demning 2014/2015.

Adkomst til Fiskeløysen går fra nordligste Blefjell-avkjørsel i Numedal (Storebleveien). Dette er en bomvei, der kredittkort er eneste betalingsmåte. Ved bommen kan det også kjøpes fiskekort. Det er satt ut ørret i vannet. Storebleveien ender ved Fiskeløysen, der det er parkerinsplass ved Butjønnseter. Det er en privat bomvei de siste 150 m inn til vannet. Parkeringsplassen ved Butjønnseter er et godt utgangspunkt for turer til Kroktjønn og Åklinuten.

Fiskeløysen har utløp til Einarstjønn og derfra videre via en foss ned til Litlevatnet. Via flere små fossefall og kulper, ender vannmassene i det regulerte Kyrkjevatnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vannkraft – Utbygd vannkraft – Magasin. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 9. april 2015
  2. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 9. april 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]