Fiolettbåndet gulfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiolettbåndet gulfly
Fiolettbåndet gulfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xanthia togata
Esper, 1788
Norsk(e) navn: fiolettbåndet gulfly
Hører til: Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Fiolettbåndet gulfly (Xanthia togata) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er vanlig nord til Troms i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 30 – 35 mm), kraftig, hovedsakelig sitrongult nattfly. Hodet og forkroppen er tett kledt med sitrongule hår, bortsett fra skuldrene som er brunfiolette. Bakkroppen er blekgul. Forvingen er noe tilspisset, sitrongul med et bredt, rødfiolett skråbånd i den ytre delen, langs ytterkanten med en rad små, rødfiolette flekker, lenger inne i vingen med to store, rødfiolette flekker ved framkanten og noen mindre flekker midt i vingen. Bakvingen er hvit.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i løv- og blandingsskog, også på mer åpne steder der det vokser løvkratt. Når larvene er unge i april – mai, lever de på blomstene (gåsunger) av viere (Salix spp.) eller rakler av osp (Populus tremula). Senere kryper de ned på bakken og lever på ulike urter i de to siste larvestadiene. De overvintret som egg. De voksne sommerfuglene flyr om natten i august – september og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, og videre østover til Kina og Korea, dessuten i de nordlige delene av Nord-Amerika. I Norge er den vanlig i hele landet bortsett fra Finnmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]