Finsbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Finsbury
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Islington
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Indre London

Finsbury Town Hall
Operahuset Saddler's Wells

Finsbury er et område i London, like nord for City, i kommunen Islington. Navnet kan komme fra det Vinisbir («Finns gård») som er nevn i 1231, men det kan også komme av fenvåtmark»).

Fram til det 17. århundre var Finsbury et myrete område som tilhørte St Paul's Cathedral. I forbindelse med anlegget av vannforsyningskanalen New River i 1613 – som ble ført fram til New River Head i Finsbury – ble området opparbeidd for boligbygging. Det meste av Finsbury ble bebygd med boliger av en meget enkel standard; bare omkring Pentonville Road kom det opp hus for middelklassen. Finsbury ble et utprega arbeiderstrøk, og har i lange perioder vært et av de mest arbeiderpartidominerte og radikale områdene i London.

Finsbury var egen kommune fra 1900 fram til 1965, da det ble en del av Islington. Finsbury ser ut til å gå stadig mer ut av bruk som bydelsnavn, til fordel for Clerkenwell og St Luke's, men det finnes f.eks. i lokalavisa Clerkenwell & Finsbury Advertiser.

Det kjente operaselskapet Sadler's Wells ligger i Finsbury.

Det finnes også et Finsbury Park et stykke lengre nord i London. Navnelikheten henger sammen med at begge stedene en gang hørte til samme administrative enhet (division) i grevskapet Middlesex.