New River (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
New River i Enfield Town Park

New River er en kanal eller kunstig elv som ble åpnet i 1613 for å forsyne London med drikkevann som ble tatt fra elven Lee og fra Chadwell Springs og Amwell Springs (som opphørte å flyte ved slutten av 1800-tallet), og andre kilder langs dens løp. Den utgjør stadig en del av byens drikkevannsforsyning.[1]

Strekning[rediger | rediger kilde]

Rett strekning hvor New River passerer gjennom Bowes Park.

Den begynner mellom Ware og Hertford i Hertfordshire og reiser i dag 20 miles (32 km) ned til Stoke Newington. Blant de distrikter som den flyter gjennom er (fra nord til sør):

New River begynner i elva Lee i Hertfordshire og gikk opprinnelig til New River Head i bydelen Islington – men ender i dag i Stoke Newington nord for byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

John Backhouse, en av de som var med å grunnlegge New River Company. Selskapets første reservoar er sett i det lille bildet.

Fram til 1600 fikk London sitt drikkevann dels fra Themsen, dels fra småelver som Fleet og fra brønner og kilder. Noe ledningsnett fantes knapt, og vannet ble distribuert i byen av selgere som bar vannet omkring i trebøtter. Og etter som byen vokste, ble vannkildene mer og mer forurensa.

I 1600 kom Edmund Colthurst med ideen å bringe vann fra Hertfordshire og Middlesex til London. Planen fikk kongelig godkjenning i 1604, og Colthurst starta på egen kostnad arbeidet med å grave en kanal fra Chadwell Spring. I 1609 ble ledelsen av arbeidet overlatt Hugh Myddelton, gullsmed og eventyrer, som ansatte matematikeren Edward Wright til nivellerings- og stikningsarbeidene, med Colthurst som inspektør. I 1911 innså Myddelton at det ikke var avsatt penger nok til å fullføre prosjektet. Han fikk da kong James I til å skyte til halvparten av kostnadene, mot at New River ble lagt over hans eiendom Theobalds.

New River ble lagt langs 100-fotkoten gjennom Lee Valley og videre fram til London med et fall på bare 5,8 m over den 62 km lange strekningen. 200 arbeidere var i sving med selve gravearbeidene, og i tillegg trengtes tømrere o.a. håndverkere til tetningsarbeider og bygging av bruer. Inne i byen ble vannet distribuert via rør av uthulte almestokker. Total kostnad for prosjektet var 18 500 £. Dette imponerende stykke ingeniørkunst ble ferdigstilt i 1613, og åpningsseremonien fant sted ved New River Head i Islington.

New River utgjør den dag i dag en vesentlig del av Londons vannforsyning med et daglig bidrag på 220 000 m³ – om lag 8 % av det totale forbruket. I åras løp er det foretatt flere ombygginger og utvidelser av New River for å møte et økende behov. De opprinnelige kildene Chadwell og Amwell Springs ga ikke mer enn 10 000 m³ pr dag, og i 1738 ble det gitt tillatelse til å ta ut 102 000 m³ daglig av elva Lee. Midt på 1800-tallet ble kapasiteten fordobla ved at det ble installert pumper til å ta ut vann fra dype brønner langs kanalen.

Også løpet er blitt endra; mange slynger er blitt retta ut, og noen steder går New River nå i rørledning eller i tunnel. Kanalen ender i dag i Stoke Newington, og total lengde er 38 km. New River har i dag en gjennomsnittlig dybde på 2,5 m og en bredde på 6 m. I løpet av 1990-tallet har en forbedra New Rivers funksjonalitet med dype borehull der en kan føre vann ned i bergartslagene i overskuddsperioder for mellomlagring.

I 1904 ble driften av New River overtatt av Metropolitan Water Board, og i 1973 av Thames Water. I seinere år har Thames Water anlagt en fotrute langs kanalen – New River Path.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guide to the Waterways 1 London, Grand Union, Oxford & Lee Published by Nicholson& Ordnance Survey (1997), ISBN 0-7028-3296-0, s. 104
  2. ^ The New River Path – a walk linking Hertford with Islington (PDF)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ward, Robert (2003): London's New River, Historical Publications Ltd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]