Fimose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fimose
Erigert penis med en alvorlig grad av fimose
Område(r)Urologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeN47.
ICD-9-kode605
ICPC-2Y81
DiseasesDB10019
eMedicineemerg/423/ 
MeSHD010688

Fimose, trang forhud, (phimosis), er en forsnevring av forhuden (prepucium) på penis, slik at den ikke kan trekkes tilbake over penishodet. Tilstanden trang forhud er oftest medfødt.

Lettgradig fimose der mobilisering og tilbatrekking av forhud proksimalt for glans penis er mulig.

Dersom forhuden er så trangt at urinen får ekstra motstand ved vannlatning vil urinen presses mellom penishodet og forhuden slik at forhuden «blåses opp» under vannlatning. Dette kan gi betennelse av forhud og penishode, kalt balanitt.

I USA, samt i jødiske og muslimske miljøer, er det vanlig at forhuden fjernes raskt etter fødsel ved et inngrep som kalles omskjæring. I flere land er det vanlig å behandle fimose med omskjæring.

Ved fire-års kontrollen hos barn oppvokst i Norge, er det prosedyre at man på helsestasjonen kontrollerer gutter for å se om det om det kan dannes en liten åpning i forhuden hvis denne trekkes litt bakover. Dersom det ikke kan skapes noen åpning, kan det være aktuelt å henvise til operasjon, som ofte er vanlig å gjøre i 6-7 års alder. I Norge er det vanlig å gjøre et inngrep som kalles "Y til V plastikk".

Fra puberteten kan trang forhud være plagsom ved reisning/ereksjon. Da kan det være smertefullt å trekke forhuden bakover over penishodet, og det kan gi smerte ved samleie.

Etter puberteten er det viktig å kunne trekke forhuden tilbake for rengjøring siden det dannes smegma (hudtalg), som kan bli betent.

Se også[rediger | rediger kilde]