Fifty Shades Freed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fifty Shades Freed
Fifty Shades Freed.png
Generell informasjon
GenreErotisk film, dramafilm, romantisk film, romanfilmatisering
Utgivelsesår2018
NasjonalitetUSA
Lengde105 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJames Foley
ManusNiall Leonard
Basert på
Fifty Shades: fri (E. L. James)
Produsent(er)Dana Brunetti, Michael De Luca, E. L. James
MusikkRena Riffel, Danny Elfman
SjeffotografJohn Schwartzman
KlippRichard Francis-Bruce, Debra Neil-Fisher
Foran kamera
MedvirkendeDakota Johnson,[1] Jamie Dornan,[1] Kim Basinger,[1] Eric Johnson,[1] Max Martini,[1] Brant Daugherty,[1] Fay Masterson,[1] Luke Grimes,[1] Rita Ora,[1] Marcia Gay Harden,[1] Tyler Hoechlin,[1] Eloise Mumford,[1] Callum Keith Rennie,[1] Dylan Neal,[1] Michelle Harrison,[1] Amy Price-Francis,[1] Victor Rasuk,[1] Andrew Airlie,[2] Gary Hudson,[3] Arielle Kebbel,[1] Robinne Lee,[4] Jennifer Ehle, Bruce Altman, Hiro Kanagawa, Ashleigh LaThrop
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapUniversal Pictures, Perfect World Pictures
DistributørUniversal Pictures, UIP-Dunafilm (Ungarn)[5]
Totalomsetning371 900 000 USD[6]
Premiere(r)8. februar 2018 (Tyskland, Danmark, Ungarn)[7]
FilmserieFifty Shades
Eksterne lenker

Fifty Shades Freed er en amerikansk romantisk dramafilm fra 2018. Regissør var James Foley, og manus ble skrevet av Niall Leonard. Filmen er basert på E. L. James sin roman med samme navn, publisert i 2012. Dette var den tredje og siste filmen i Fifty Shades-filmtrilogien, etter Fifty Shades of Grey fra 2015 og Fifty Shades Darker fra 2017. Filmen har Dakota Johnson og Jamie Dornan i hovedrollene, som henholdsvis Anastasia Steele og Christian Gray. Filmen ble først publisert i USA den 9. februar 2018.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Nygifte Christian Gray og Anastasia Steele blir tvunget til å avbryte bryllupsreisen deres, og reise hjem igjen etter å ha mottatt nyheter om et innbrudd ved Christians hovedkvarter. Noen datafiler har blitt stjålet. Video fra et sikkerhetskamera identifiserer gjerningsmannen som Jack Hyde, Anas tidligere redaktør og arbeidsgiver. I mellomtiden blir Ana introdusert for, og får hennes nye personlige sikkerhetsvakter. Christian overrasker Ana med å kjøpe ett hus, og han har ansatt en attraktiv arkitekt, Gia Matteo, for å gjenoppbygge huset. Ana blir irritert når Gia åpent flørter med Christian i Ana’s nærvær. Ana truer Gia med sparken hvis hun fortsetter å flørte, og tvinger henne til å stoppe. Når Christian er på forretningsreise, møter Ana hennes venninne, Kate Kavanagh, for en drink. Kate er sammen med Christians eldre bror Elliot Gray, og hun mistenker at Elliot kanskje har en affære med Gia - som også er Elliots forretningsforbindelse. Når Ana kommer hjem, møter hun Jack Hyde som forsøker å kidnappe henne. Anas sikkerhetsvakter stopper ham, og Jack blir arrestert.

Etter en krangel med Christian om hennes fest sammen med Kate, kjefter Ana på Christian for å være alt for kontrollerende ovenfor henne - og hun krever mer frihet i forholdet deres. Kort tid senere overrasker Christian henne med en tur til Aspen, og de tar med seg vennene Kate, Elliot, Mia og José. Elliot Gray ønsker å gifte seg med Kate, som sier ja. De nygifte fortsetter med deres erotiske seksuelle eksperimentering, men en dag kunngjør Ana at hun er gravid. Christian blir dypt forstyrret, og sier at han hadde helt andre planer for deres første år som ektepar. Christian går sin vei, og drikker seg kraftig beruset. Når han kommer tilbake oppdager Ana at Christian hadde møtt hans tidligere kjæreste og BDSM-partner, Elena Lincoln. Ana blir sint og låser seg inne på ett annet rom for natten. De fortsetter å krangle neste morgen, og Ana forteller hvor viktig babyen er for henne.

Kort tid senere tar Jack Hyde kontakt med dem, og krever løsepenger for Mia, Christians kidnappede søster. Hyde krever fem millioner dollar i kontanter, som skal leveres i løpet av to timer. Han truer med å drepe Mia hvis kravet hans ikke blir oppfylt i tide. Han advarer dem mot å kontakte politiet eller noen andre, og at Ana skal levere pengene alene. Ana tar med seg en revolver fra Christian's skrivebord, og går deretter til en bank for å få tak i hele beløpet. Den mistenksomme bank-sjefen kontakter Christian, som tror Ana ønsker å forlate ham. Hyde instruerer Ana om å komme i en bil parkert i smug, og overlevere telefonen hennes som blir kastet. Ana lurer Hyde ved å gi ham bank-sjefens telefon som hun stjal tidligere i banken, og hun legger sin egen telefon sammen med pengene. Ana oppdager at Jacks medskyldige er hennes medarbeider, Liz. Ana kommer til avleveringsstedet med pengene. Hyde, psykotisk og hevngjerrig, angriper Ana som trekker revolver for å skyte Hyde i beinet.

Christian og hans sikkerhetsteam, som elektronisk sporer opp Anas mobiltelefon, dukker opp og oppdager Hyde og Liz. Ana våkner tre dager senere på sykehuset, med Christian ved hennes side. Christian forstår hvor viktig babyen deres er for henne, og de forsoner seg. Ana kommer hjem dagen etter. Christians private etterforsker, Welch, har lagt igjen en rapport som viser at Christian og Hyde faktisk hadde delt samme fosterfamilie som barn, selv om Christian ikke har noe minne om dette. Hyde var hevngjerrig og misunnelig fordi den velstående Gray-familien valgte å adoptere Christian, i stedet for Hyde. Hyde presset også Liz til å være hans med-sammensvorne. Christian og Ana får også vite hvor Christians biologiske mor ligger gravlagt. De besøker graven hennes, og Christian legger igjen blomster ved graven. Åtte måneder senere har Christian og Ana fått en sønn som heter Teddy, og ett år senere er Ana gravid med deres andre barn.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r «Padesát odstínů svobody». ČSFD (tsjekkisk). Besøkt 11. april 2020. 
  2. ^ «Andrew Airlie». ČSFD (tsjekkisk). Besøkt 11. april 2020. 
  3. ^ «Gary Hudson». ČSFD (tsjekkisk). Besøkt 11. april 2020. 
  4. ^ «Robinne Lee». ČSFD (tsjekkisk). Besøkt 11. april 2020. 
  5. ^ http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  6. ^ «Fifty Shades Freed». Box Office Mojo (engelsk). Besøkt 11. april 2020. 
  7. ^ «Release Info». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 11. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]