Fifty Shades Darker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fifty Shades Darker
Generell informasjon
GenreDramafilm, erotisk film, romantisk film, romanfilmatisering
Utgivelsesår2017
NasjonalitetUSA
Lengde118 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJames Foley[1][2][3] Rediger dette på Wikidata
ManusNiall Leonard Rediger dette på Wikidata
Basert på
Fifty Shades Darker (E. L. James) Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Michael De Luca, E. L. James, Dana Brunetti
MusikkDanny Elfman Rediger dette på Wikidata
FotoJohn Schwartzman Rediger dette på Wikidata
KlippRichard Francis-Bruce Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJamie Dornan,[1] Dakota Johnson Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapUniversal Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
UIP-Dunafilm[4]
Budsjett55 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning381 545 846 USD (globalt)[5] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)9. februar 2017 (Tyskland, Ungarn)[6][4]
9. februar 2017 (Den dominikanske republikk)[7]
10. februar 2017 (USA)
8. februar 2017 (Kosovo)
2017
FilmserieFifty Shades Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Fifty Shades Darker er en amerikansk romantisk dramafilm fra 2017. Regissør var James Foley, og manus ble skrevet av Niall Leonard. Filmene er basert på en roman med samme navn fra 2012, skrevet av E. L. James. Dette er den andre filmen i Fifty Shades-filmtrilogien, og oppfølgeren til filmen Fifty Shades of Grey fra 2015. En oppfølger Fifty Shades Freed ble publisert i 2018.

Hovedrollene spilles av Dakota Johnson og Jamie Dornan som henholdsvis Anastasia Steele og Christian Gray. Filmingen begynte den 9. februar 2016, og fant sted i Paris og Vancouver. Den ble publisert i USA den 10. februar 2017.[1]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Etter at Anastasia Steele forlater Christian Gray (mot slutten av Fifty Shades of Grey) har han mareritt om hans vanskelige barndom. I mellomtiden begynner Ana i en ny jobb som assistent for Jack Hyde, redaktør for Seattle Independent Publishing (SIP) hvis tre tidligere assistenter sluttet i løpet av de siste 18 månedene. Ana møter uventet på Christian ved åpningen av en fotografi-utstilling. Christian vil gjerne ha Ana tilbake, og samtykker til hennes nye regler: Ingen BDSM-straff, og ingen flere hemmelige vilkår. Når Jack Hyde og Ana tar en drink etter arbeidstid, blir Ana forsøkt kontaktet av en ung kvinne som ligner veldig på henne. Ana avviser Christians advarsel om Jack Hydes omdømme. Hun er irritert over at Christian vurderer å kjøpe SIP. Jack forteller Ana at han forventer at hun skal følge ham på en forretningsreise til New York. Men etter å ha snakket med Christian, godtar hun ikke å være med.

Kort tid senere legger Ana merke til den samme unge kvinnen som observerer henne og Christian på avstand. Christian avleder Anas spørsmål om kvinnens identitet, men han innrømmer senere at hun heter Leila Williams - hans tidligere sex-partner. Etter at kontrakten hans med Leila ble avsluttet, ønsket Leila mer. Men Christian avsluttet forholdet deres. Leila giftet seg deretter med en annen mann som senere døde, noe som førte til at Leila gjennomgikk ett psykisk sammenbrudd. Leila har fulgt etter Ana og Christian siden den gang. Før Gray-familiens årlige veldedighetsball tar Christian med seg Ana til Escala, en skjønnhetssalong som eies av Elena Lincoln. Elena, en venn av familien, er også Christians tidligere sex-partner som introduserte ham for BDSM-livsstilen ved å forføre ham da Christian var yngre. Ana blir rasende over at Christian valgte å ta henne med dit, og at Elena og Christian er forretningspartnere.

Ved festen nevner Christians søster Mia at Christian tidligere ble utvist fra fire forskjellige skoler for slåsskamper og voldelig oppførsel. Christian forteller Ana at moren hans begikk selvmord. Han var alene med kroppen hennes i tre dager før han ble brakt til sykehuset hvor Grace Trevelyan Gray jobbet som adopterte den unge gutten. Under festen avviser Ana Elenas krav om at Ana burde forlate Christian, og hun advarer Elena om å holde seg borte fra dem. Når Ana kommer hjem, oppdager hun og Christian at Leila har vandalisert Anas bil. Christian forteller senere Ana at hans biologiske mor var en narkotika-avhengig prostituert. Når Ana forteller Jack at hun ikke ønsker å delta på en reise sammen med ham, forsøker han å forføre henne når de er alene på jobb. Men Ana unngår ham, og hun går sin vei. Christian utøver sin innflytelse for å få Jack sparket fra jobben. Ana blir deretter forfremmet til fungerende redaktør i Jacks fravær. Christian ber Ana flytte inn sammen med ham, og hun sier seg enig.

I Anas leilighet truer Leila henne med en pistol. Christian og sjåføren / livvakten hans, Jason Taylor, kommer inn. Christian kontrollerer Leila ved å bli hennes dominerende BDSM-partner. Etter dette behøver Ana tid for å vurdere forholdet deres. Christian tilstår at han egentlig ikke er dominerende under sex. Men han er en sadist som liker å skade kvinner som lignet på hans biologiske mor. Men han insisterer på at han ønsker å endre seg. Christian drar på forretningsreise, og flyr med hans eget helikopter. En motor-feil oppstår plutselig, og tvinger ham til å lande helikopteret i en stor skog. Et massivt søk og redningsaksjon blir satt igang. Christian kommer endelig trygt hjem. Ana innser at hun virkelig savnet ham, og var veldig bekymret for ham når han var savnet. Ana innser at hun elsker ham, og hun godtar hans forslag om ekteskap.

Senere, ved Christian's bursdagsfest påstår Elena at Ana bare er interessert i pengene hans. Ana ber henne slutte å blande seg inn i forholdet deres. Christian overhører samtalen. Han forteller Elena at hun lærte ham hvordan å ha sex, men Ana lærte ham hvordan å virkelig elske noen. Grace overhører hva de snakker om, og krever at Elena slutter i jobben for godt og avslutter alle forretninger med Gray-imperiumet. Christian kutter også alle bånd med Elena. Senere samme kveld frir Christian til Ana, denne gangen med en giftering, og hun godtar frieriet. Den kvelden, når storslått fyrverkeri lyser opp himmelen, ser Jack Hyde på festlighetene på lang avstand. Han sverger hevn over Christian og Ana.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

  • Jamie Dornan som Christian Gray
  • Dakota Johnson som Anastasia «Ana» Steele.
  • Eric Johnson som Jack Hyde- Redaktør ved SIP.
  • Eloise Mumford som Katherine «Kate» Kavanagh. Anastasias beste venn, som er i et forhold med Christians eldre bror, Elliot Gray.
  • Bella Heathcote som Leila Williams. En av Christians tidligere BDSM-partnere.
  • Rita Ora som Mia Gray. Christians yngre søster i adoptiv-familien hans.
  • Jennifer Ehle som Carla Wilks, moren til Anastasia.
  • Luke Grimes som Elliot Gray. Christians adoptiv-storebror.
  • Victor Rasuk som José Rodriguez. En av Anastasias nære venner.
  • Max Martini som Jason Taylor, Christians personlige livvakt og sikkerhetssjef.
  • Bruce Altman som Jerry Roach. Direktør for SIP.
  • Kim Basinger som Elena Lincoln. Christians forretningspartner og tidligere seksuelle partner.
  • Marcia Gay Harden som Grace Trevelyan-Gray. Christians adoptiv-mor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt4465564/; besøksdato: 16. april 2016.
  2. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=209893.html; besøksdato: 16. april 2016.
  3. ^ http://www.adorocinema.com/filmes/filme-209893/; besøksdato: 16. april 2016.
  4. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
  6. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 6. januar 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ IMDb-ID http://www.imdb.com/title/tt4465564/releaseinfo[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]