Festmø uthyres

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Festmø uthyres
orig. Fästmö uthyres
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1950
Prod.landSvensk
Lengde1 t. 31 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiGustaf Molander
ManusforfatterGösta Stevens
Basert påEn pryd for enhver familie av Susanne Palsbo
MusikkUlf Peder Olrog
Gunnar Lundén-Welden
Foran kamera
MedvirkendeEva Dahlbeck
Karl-Arne Holmsten
Olof Winnerstrand
Elsa Carlsson
Dagmar Ebbesen
Barbro Hiort af Ornäs
Jan Molander
Marianne Löfgren
Thor Modéen
Prod.selskapEuropafilm
Eksterne lenker

Festmø uthyres er en svensk filmkomedie fra 1950, regissert Gustaf Molander. Hovedrollene spilles av Eva Dahlbeck, Karl-Arne Holmsten og Olof Winnerstrand.

Handling[rediger | rediger kilde]

De ansatte ved et advokat-firma i Stockholm står plutselig arbeidsløse, etter at sjefen deres ble pågrepet mistenkt for å ha drevet med underslag. Hele firmaet er dermed truet med konkurs. Etter initiativ fra sekretær Margit Berg ved firmaet deres, bestemmer flere av de ansatte seg for å grunnlegge deres egen bedrift. De planlegger å tilby forskjellige tjenester, blant annet folk som kan sitte barnevakt, vanne blomster hvis noen skal reise bort, eller være med på å spille bridge hvis noen mangler en person å spille sammen med. Margit blir snart valgt som bedriftens direktør. Bedriften består blant annet av regnskapsfører Lauritz, og de to unge notarene Mårtensson og Hellman, samt Vicke.

Takket være en omfattende annonse-kampanje kommer snart det nye selskapet godt i gang. Det mangler ikke på oppdrag av forskjellige slag, men økonomien deres er fremdeles alt for svak. Men en dag kommer baronesse Rosenskiöld og lover Margit en stor dusør, hvis selskapet deres kan finne et spesielt arvestykke til henne: Dette var en dekorert skål med havfruer på bunnen av skålen, og som hadde tilhørt familien hennes i mange år. Den unge direktøren Allan Winkler kommer også med et tilbud til Margit, som hun velger å avvise: Han ønsker at Margit skal late som hun er hans forlovede. Allan har en plagsom venninne, Gertrud Stenström, som Allan overhodet ikke er romantisk interessert i. Allan ønsker derfor å påstå at han allerede er forlovet, men han blir nå nødt til å introdusere en forlovede for Gertrud. Allan oppdager imidlertid at Margit er på leting etter Rosenskiöld-familiens arvestykke.

Når Margit viser ham et fotografi av gjenstanden, forteller Allan at denne skålen i tjue år har stått i hjemmet til foreldrene hans. Han overtaler henne til å komme hjem for å se på gjenstanden, men til hans overraskelse er skålen nå forsvunnet. Det viser seg at Allans yngre bror Åke hadde solgt skålen til en antikvitetshandler, for å skaffe penger for å invitere kjæresten sin Eva på kino. Margit sporer opp den samme antikvitetshandleren, og byr desperat stadig høyere beløp for å få tak i skålen igjen. Men den har allerede blitt kjøpt av Allans mor, som frykter at tante Karolina - som hadde gitt henne skålen - plutselig skal komme på besøk og oppdage at gaven hennes har forsvunnet. Men det viser seg at tante Karolina viser seg å være ingen ringere enn baronesse Rosenskiöld. Hun leter etter den andre kopien som opprinnelig var en del av det samme settet. Underveis blir Margit og Allan også mye bedre kjent med hverandre, og de oppdager etter hvert at de faktisk har utviklet romantiske følelser for hverandre.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]