Gustaf Molander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gustav Molander
Født 18 november 1888
Død 19 juni 1973
Yrke Regissør og manusforfatter

Gustav Harald August Molander (født 18. november 1888, død 19. juni 1973) var en svensk regissør, skuespiller og manusforfatter. Han var en av Sveriges mest produktive filmskapere og lagde over 60 filmer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Molander var sønn av regissør og forfatter Harald Molander og bror til regissør og skuespiller Olof Molander. Han studerte ved Dramatens elevskole fra 1907 til 1909.

Molander skrev manus for Sjöström og Stiller under deres storhetstid rundt 1910 før han selv debuterte i 1920 med Bodakungen. Spesielt betydningsfullt ble samarbeidet med Stiller. Sammen skrev de den spirituelle og sofistikerte komedien Thomas Graals bästa film fra 1917. I 1916 skrev han på eget initiativ et manuskript basert på Henrik Ibsens Terje Vigen, som ble kjøpt opp av Svenska Bio. Manuskriptet kom til å ligge til grunn for Victor Sjötröms filmatisering av verket.

Stiller så potensialet i Molander og sørget for at han fikk regikontrakt hos SF. Her ble han i 33 år og i denne perioden lagde han over 59 filmer. Av disse filmene finner vi både filmatiseringer av kjente romaner, melodramaer og publikumsvennlige komedier. Molander har kanskje ikke satt de dypeste spor i filmkunstens utvikling i Sverige, men er likevel et betydelig navn å regne med, med tanke på hans solide filmografi. I 1935 fikk han Svenska Filmsamfundets medalje for sine innsatser som regissør.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]