Felix Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Felix Johansen
Født6. aug. 1965Rediger på Wikidata (57 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Jan-Henrik Kulberg (født 6. august 1965 i Drammen), best kjent under navnet Felix Johansen, er en norsk journalist, vokalist, tekstforfatter, komponist og musiker.

Som Felix Johansen har Kulberg gitt ut seks soloalbum med egne tekster og musikk. I tillegg har han gitt ut barneplaten Eventyret om Hanna sammen med Veslemøy Solberg. Dette albumet ble nominert til Spellemannprisen 2006 i klassen barneplate. Han har også gitt ut samleplaten Signestølen i 2009, innspilt på en støl på Ål i Hallingdal, og EP-en Pianokrakk fra samme år.

Felix Johansen debuterte med låten «Fru Lie» på albumet Unsigned utgitt av bransjebladet Musikkpraksis i 1995. I 1996 kom debutalbumet Hva kan jeg si? som delvis var innspilt i Johansens leilighet i Drammen. Albumet ble utgitt på det lille Drammensselskapet Moonlight Records. På denne tiden var Felix mye i Oslo og opptrådte jevnlig på Skillingsborgen og Mjuk Mic på Smuget.

I 1998 fikk Felix Johansen platekontrakt med MajorStudio AS, som utgav albumene I vår hage og Skyggeblod, og overtok rettighetene til Hva kan jeg si?

Felix Johansen har opptrådt på viseklubber og visefestivaler, og ble i 1999 invitert til England for å spille på en tribute-konsert for Nick Drake, Johansens store inspirasjonskilde.

Jan-Henrik Kulberg har jobbet 16 år som radio og tv-journalist i NRK, ved siden av karrieren som artist.

På CD-prosjektene sine har Felix Johansen blant annet samarbeidet med Veslemøy Solberg, Sven Ohrvik, Unni Wilhelmsen, Espen Jørgensen, Finn Tore Tokle, Eivind Kløverød og Geir Sundstøl.

På de to siste prosjektene sine, har Johansen både vært tekniker og produsent, og gitt ut musikken på sin egen label Macmanus.

Høsten 2013 gav han ut albumet "Sol over torget", innspilt i eget studio på Nøste i Lier. Albumet ble gitt ut under eget navn. Kulberg spilte alle instrumentene selv, var produsent, designet cover og var tekniker. På tittellåten hadde han hjelp av Sven Ohrvik (tekniker) , Veslemøy Solberg (sang) , Bernt Roar Baade (trommer) og Geir Kristian Breivik (bass). Kulberg sang duett med datter Marie Hvamb Kulberg på to av sangene på det siste albumet. Albumet inkluderte også "Alt er stille", som ble skrevet etter terroren i Oslo og på Utøya sommeren 2011.

I november 2021 gav Kulberg ut sin siste utgivelse som Felix Johansen, EP'en American Tracks, med flere låter innspilt i Nashville.

Han fokuserer nå (fra 2022) på instrumentalmusikk, under artistnavnet J.H Kulberg

Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • ”Unsigned 1”          samleplate utgitt av bladet Musikkpraksis, 1995
 • ”Hva kan jeg si”      soloalbum, 1996
 • ”I vår hage”             soloalbum, 1998
 • ”Fremtiden i norsk musikk”    samlealbum fra musikkjeden Hysj Hysj,1999
 • ”Skyggeblod”    soloalbum, 2000
 • ”Gratis”    soloalbum, 2003
 • “Eventyret om Hanna”      barneplate m/ Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik, 2006. Nominert til Spellemannsprisen.
 • “Gud og profeter”      soloalbum, 2007
 • “Signestølen”   samlealbum, 2009       
 • “Pianokrakk”    ep, 2009
 • “Altfor lite tid”   single, 2010
 • “Brenne bråte”  single, 2010    
 • “Drammens Hjerte”    lokalt prosjekt v/ Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik. Bidrar med flere sanger, 2011
 • "Sol over torget" soloalbum, 2013
 • "Når ble det greit?" single, 2017
 • "American Tracks" EP, 2021

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

"På sitt 7. album «Sol over torget» spiller han alle instrumentene selv på ni av de ti visene. I tillegg til gitar og piano preges lydbildet av trekkspill, mandolin og fiolin. Flott, hverdagspoetisk visepop med gode og varierte tekster og melodier. Jan-Henrik Kulberg viser seg fra mange forskjellige sider på dette gode albumet." Jon Vidar Bergan, Drammens Tidende, om "Sol over torget" 2013)


 "Nå foreligger det femte albumet, og det er blitt nok et kvalitetsprodukt fra denne fine visesmeden. Han skriver vedmodsvakre, personlige sanger og er en artist med noe på hjertet. Han tar for seg det nære like selvsagt som de større tingene med samme finstemte alvor. Han skaper sanger som på et eller annet vis angår oss. Hans stil er nedtonet, ikke dermed sagt at den ikke har kraft. For hans viser krever sin plass. De maner til refleksjon, samtidig som de smyger innunder huden på deg. Måtte flere få opp ørene for hva denne drammenseren har å by på." (Svein Andersen, Aftenposten, om "Gud og profeter" 2007.)


"Felix henførte et begeistret publikum på en måte som ikke står noe tilbake for de største visesangerne dette landet har fostret" (Johnny Andreassen, Drammens Tidende , konsertanmeldelse releasekonsert Buddy, Drammen, 2007)


”Jan-Henrik Kulberg har gjennom sitt alter ego Felix Johansen klart å videreføre og fornye stillferdig viserock. " (Norsk pop- og rockleksikon)


"Til tross for skyggen fra Nick Drake, har Felix Johansen gjennom sine tre album utviklet en egen identitet som gjør ham til en av landets fremste nye visesangere. Nå kan han også regnes som en del av rocken." DAGSAVISEN


"Skyggeblod er en plate full av setninger og melodilinjer som fester seg etter hvert. En dunkel intensitet gjør at ei tilsynelatende grå plate vokser seg til noe for seg selv." ADRESSEAVISEN


"Felix Johansen har skrevet et knippe akustiske, melodiøse, fengende og varmesanger med usedvanlig bra tekster på norsk." VG


"Felix Johansen er en poetisk visesanger med en helt klar begavelse. Han er på en grein for seg selv i norsk pop. Det er ikke mange som lager sånne viser som han gjør her." NRK-P1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]