Al-Rifa’i-moskeen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Al-Rifa’i-moskeen
LandEgypt
StedGuvernementet Al Qahirah
StilretningIslamsk arkitektur
Etablert1912
Kart
Kart
Al-Rifa'i-moskeen
30°01′58″N 31°15′24″Ø

Al-Rifa'i-moskeen
Al-Rifa'i-mosken (til høyre) og Sultan Hassans moské-madrassa (til venstre)

Al-Rifa'i-moskeen (arabisk: مسجد الرفاعى‎, navnet kan også transkriberes Al Rifai, Al-Refai, Al-Refa'i, på engelsk oversatt med The Royal Mosque, altså «Den kongelige moské»), er en moské i Kairo i Egypt.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Moskeen befinner seg i Midan al-Qal'a, som ligger like ved Citadellet i Kairo. Ved siden av Al-Rifa'i-moskeen ligger Sultan Hassans madrassa-moské fra ca. 1361, og Al-Rifa'i-moskeen ble tegnet slik at den skulle harmonere med den eldre nabobygningen. Byggingen av Al-Rifa'i-moskeen inngikk således i et omfattende intitativ fra Egypts herskere på 1800-tallet som gikk ut på både å knytte sitt eget styre opp till det som ble ansett for å være ærefulle epoker i Egypts islamske historie, og samtidig modernisere landets hovedstad. Den nye moskeen ble bygget ved to store, offentlige plasser og i nærheten av flere boulevarder som ble bygget etter europeisk modell omtrent på samme tid.

Byggearbeidet[rediger | rediger kilde]

Al-Rifa'i-moskeen ble bygget i to byggefaser i tidsrommet 1869-1912. Den opprinnelige oppdragsgiveren var Khushyar Hanim, mor til khediv Ismail Pasja, og hensikten var å utvide og erstatte et allerede eksisterende zawiya (gravminne) viet til den islamske helgenen Ahmad al-Rifa'i, som levde i middelalderen. Zawiya-en var et mål for lokale pilegrimer som mente graven hadde helbredende krefter. Khushayer så for seg at den nye bygningen skulle ha to bruksområder: for det ene skulle bygget huse relikvier knyttet til sufismen, og for det annet skulle moskeen benyttes som mausoleum for den kongelige familie. I løpet av den lange byggeperioden ble imidlertid såvel arkitekt som tegninger og planlagt bruksområde endret.

Moskeens første arkitekt var Husayn Fahmi Pasha al-Mi'mar, som var en fjern slektning av det dynastiet som Muhammad Ali hadde grunnlagt i 1803. Han døde imidlertid i den første byggefasen, og etter at khediv Ismail Pasja abdiserte i 1880 ble byggearbeidene stanset. Khushayar Hanim selv døde i 1885, og arbeidet med moskeen ble første startet opp på nytt i 1905, da khediv Abbas Hilmi II beordret byggingen fullført. Denne gangen var det den østerriksk-ungarske arkitekten Max Herz[1] som ledet arbeidet; han var for øvrig formann for Komiteen for konservering av arabiske monumenter i Kairo (engelsk: Committee for the Conservation of Arab Monuments in Cairo).

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Arkitektonisk er Al-Rifa'i-moskeen preget av stilblanding, men hovedtrekkene er hentet fra perioden da mamelukkene hersket i Egypt. Dette ser man særlig når man gransker moskeens kuppel og minaret. Foruten en stor hall som benyttes til bønn, består bygningen av gravminnene over al-Rifa'i og to andre lokale helgener, nemlig Ali Abi-Shubbak og Yahya al-Ansari.

Mausoleum[rediger | rediger kilde]

Gravstedet til Mohammad Reza Pahlavi, sjah av Iran

Al-Rifa'i-moskeen er også det siste hvilestedet til Khushyar Hanim og hennes sønn Ismail Pasja, og til en rekke andre medlemmer av Egypts kongefamilie, herunder kong Faruk I av Egypt, som døde i eksil i Roma i 1965. Den nestsiste sjahen av Iran, Reza Pahlavi, som døde i eksil i Sør-Afrika i 1944, lå en tid også gravlagt her, før båren hans ble ført til Iran etter den andre verdenskrigen. Da hans sønn, Muhammed Reza Pahlavi, døde i Kairo i 1980 etter å ha blitt avsatt under den iranske revolusjonen i 1979 og kastet ut av Iran, ble han stedt til hvile i gravkammeret i Al-Rifa'i-moskeen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 23. juni 2011. Besøkt 7. mars 2011.  Om Max Herz på nettstedet www.islamic-art.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]