Farstad Shipping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Farstad Shipping ASA
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer918 665 803
BransjeForsyningsbransjen
Etablert1956
Hovedkontor ÅlesundRediger på Wikidata
LandNorge
Produkt(er) AnkerhåndteringsskipRediger på Wikidata
Styreleder Norge Sverre A. Farstad
Adm. dir. Norge Karl-Johan Bakken
Antall ansatte2 200
Nettsted Offisielt nettsted

Farstad Shipping OSE: FAR er et børsnotert rederi med hovedkontor i Ålesund, Norge. Selskapet har ca. 2 200 ansatte, hvorav ca. 1 965 jobber ombord i båtene. Selskapet ble etablert i 1956.

Rederiet opererer innenfor forsyningsbransjen. Farstad Shipping har fokus på store, avanserte skip innenfor ankerhåndtering, supply og subsea. Aktiviteten til selskapet er i hovedsak konsentrert til markedene i Nordvest- Europa, Brasil og Australia/Asia, med kontorer i Norge, Skottland, Australia, Singapore og Brasil. Farstadfamilien kontrollerte ca. 46% av aksjene i selskapet. Farstad Shipping har vært notert på Oslo Børs siden 1988.

Historie[rediger | rediger kilde]

Farstad-rederiet ble etablert i 1956 innen tradisjonell shipping. Rederiet var en av de første operatørene i Nordsjøen som besluttet å satse innen offshore serviceskip. I 1973 kontraherte selskapet sitt første forsyningsskip, et ankerhåndteringsfartøy av typen UT 704.

Frem til midten av 1980-tallet vokste rederiet gjennom ulike former for samarbeid både eiermessig og operasjonelt. Oppkjøpet av to serviceskipsflåter på andre halvdel av 80-tallet var viktige begivenheter for utviklingen av rederiet. Samtidig bygget rederiet opp selvstendige drifts- og markedsfunksjoner. Den skipseiende delen av selskapet ble i denne perioden samlet i ett selskap.

Fra 1990 har fornyelse og vekst i flåten i stor grad skjedd ved salg av eldre skip samt gjennomføring av et betydelig nybyggingsprogram. Denne veksten har vært fundert i den norske maritime klyngen. Gjennom 2000-tallet har den internasjonale tilstedeværelsen økt betydelig.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Farstad Shipping var blant de seks største aktørene på verdensbasis innen segmentet store og mellomstore supplyskip. Ca. 63% av den globale flåten befinner seg i Nordvest- Europa, Brasil og Australia/ Asia, hvor selskapet i hovedsak har konsentrert sin virksomhet. Målt i antall skip er Farstad Shippings samlede markedsandel på ca. 6% i disse markedene.

Farstad Shippings flåte består av følgende skipstyper:

  • AHTS: Spesialkonstruerte fartøyer for ankerhåndtering og tauing av offshore plattformer, lektere og produksjonsmoduler/ skip.
  • PSV: Spesialkonstruerte fartøyer for transport av forsyninger og utstyr til og fra offshoreinstallasjoner. Skipene transporterer stykkgods, i hovedsak i containere.
  • SUBSEA: Spesialdesignet fartøy for operasjoner på store dyp, installasjoner og vedlikehold på havbunnen.

Fusjon[rediger | rediger kilde]

I ekstraordinær generalforsamling i Farstad Shipping ASA den 24. mars 2017 ble Farstad Shipping fusjonert med Solstad Offshore og Deep Sea Supply.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pressemelding». Arkivert fra originalen 27. februar 2017. Besøkt 2. oktober 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]