Forsyningsskip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«North Sea Giant» er et multifunksjons forsyningsfartøy
Forsyningsskip betjener oljeplattformer ved å frakte varer og forsyninger mellom riggene og land.

Forsyningsskip (engelsk: Platform Supply Vessel eller Offshore Supply/Support Vessel) er skip som er spesielt utformet for å frakte forsyninger og tjenester til oljerigger, produksjonsskip, rørleggings fartøy osv. med brennstoff, proviant, brønnutstyr, reservedeler, boreslam (Mud, brine) osv.[1] Disse skipene varierer fra 50 til 100 meter i lengde. Den primære funksjonen for de fleste av disse fartøyene er logistisk støtte, men mange kan også brukes til andre funksjoner som stand-by skip (spørs hva skipet er klasset som) og seismikk. I de siste årene har en ny generasjon av Platform Supply Vessel kom på markedet, som regel utstyrt med klasse 1 eller klasse 2 Dynamic Positioning System.

Multifunksjonsforsyningsfartøy (engelsk: Multi Purpose Supply Vessel eller Multi Purpose Offshore Vessel) er større og bedre utstyrte forsyningsfartøyer. Disse benyttes blant annet til installasjon av havbunnsutstyr.

Last[rediger | rediger kilde]

Den primære funksjon av et plattform supply-skip er å transportere forsyninger til oljeplattformen og returnere andre laster til land. Lastetankene for borevæsker, mud, sement, diesel, drikkevann og ikke-drikkbart vann, og kjemikalier som anvendes i boreprosessen utgjør hoveddelen av lasterommene. Drivstoff, vann og kjemikalier kreves nesten alltid av oljeplattformer. Visse andre kjemikalier må returneres til land for riktig gjenvinning eller deponering. Råoljeprodukter fra riggen blir imidlertid vanligvis ikke fraktet på forsyningsfartøy.

Støtte[rediger | rediger kilde]

De fleste forsyningsskip har en kombinasjon av dekkslast og bulklast i tanker under dekk. Mange skip er konstruert (eller ombygget) for å utføre en spesiell jobb. Noen av disse fartøyene er utstyrt med Fi-Fi anlegg (vannkanoner) for å bekjempe plattformbranner. Noen skip er utstyrt med oljeoppsamlingsutstyr for å bistå i opprydding av utslipp til sjøs.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «supplyskip – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 20. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skipstubbDenne skiprelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.