Fallen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fallen
Generell informasjon
SjangerGrøsser - Thriller
Utgivelsesår1998
Prod.landUSA
Lengde123 min.
Aldersgrense15 (1998) (Norge)
Bak kamera
RegiGregory Hoblit
ProdusentCharles Roven
Dawn Steel
ManusforfatterNicholas Kazan
MusikkTan Dun
SjeffotografNewton Thomas Sigel
KlippLawrence Jordan
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington
John Goodman
Donald Sutherland
Embeth Davidtz
James Gandolfini
Prod.selskapTurner Pictures
Atlas Entertainment
Premiere16. januar 1998 (USA)
16. september 1998 (Norge)
Eksterne lenker
Denzel Washington spiller hovedrollen (bildet er fra 2000)

Fallen er en amerikansk grøsser-thriller fra 1998 regissert av Gregory Hoblit. Hovedrollen spilles av Denzel Washington, mens andre sentrale roller spilles av John Goodman, Donald Sutherland, Embeth Davidtz og James Gandolfini. Filmen handler om en politietterforsker som sender en seriemorder i gasskammeret. Etter en stund begynner mennesker å blir myrdet på samme vis som seriemorderens. Etterhvert innser etterforskeren at drapene utføres av et overnaturlig vesen som tar bolig i vanlige mennesker.

Handling[rediger | rediger kilde]

John Hobbes er drapsetterforsker i Philadelphia. Han har nettopp fanget den ondskapsfulle seriemorderen Edgar Reese, som nå skal henrettes i gasskammeret. Hobbes er blant vitnene til Edgars død, som merkelig nok benytter anledningen til å synge sangen "Time Is on My Side" som sine siste ord. Etter en tid skjer det en rekke drap i byen, og drapsmannen ser ut til å ha benyttet Reeses metoder. Gjennom jakten på den nye morderen finner Hobbes ut, til sitt store sjokk, at Reese ikke var en "vanlig" psykopat, men også "vertskropp" for en mytisk demon ved navn Azazel. Da Reese døde ble Azazel fri til å finne seg stadig nye verter for å begå drap og spre kaos slik han ønsker. Hobbes og den unge teologiprofessoren Gretta Milano er de eneste som forstår hvilken motstander de står overfor.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Fallen ble innspilt ulike steder i Philadelphia, Pine Barrens, Los Angeles og New York State.[1] Opptakene ble gjort høsten 1996 og vinteren 1997.[2]

Anmelderne

Den fikk blandet mottakelse av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 41 % på Rotten Tomatoes (2013).[3] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den 2,5 av 4 stjerner.[4]

Den ble godt mottatt av Aftenpostens videoanmelder, som skrev: «Gode grøssere har lenge vært mangelvare. Dette forsøker regissør Gregory Hoblit å bøte på med filmen «Fallen», og han greier det - nesten».[5] VGs anmelder gav den terningkast fire, Dagsavisen tre og FilmMagasinet to.

Publikum

Den innbrakte drøyt $25 millioner på amerikanske kinoer.[6]

Norge

Den ble ikke satt opp på norske kinoer, men ble utgitt på leievideo den 16. september 1998 og på salgsvideo den 19. februar 1999.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Den ble nominert til Bram Stoker Award (klassen beste manus) og en International Horror Guild (klassen beste film).[7]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fallen (1998)». IMDb. Besøkt 27. oktober 2021. 
  2. ^ Hoblit, Gregory (16. januar 1998). «Fallen». IMDb. Besøkt 27. oktober 2021. «Turner Pictures (I), Atlas Entertainment» 
  3. ^ «Fallen». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 27. oktober 2021. 
  4. ^ Ebert, Roger. «Fallen movie review & film summary (1998) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 27. oktober 2021. 
  5. ^ Aftenposten aften - Ukens utvalgte video-tips (18.09.1998, s.54)
  6. ^ «Fallen (1998) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 27. oktober 2021. 
  7. ^ «IMDb Awards: Fallen». IMDb. Besøkt 27. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]