Falkvor Lommansson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Falkvor Lommansson er en historisk folkevise av den typen vi kaller ballader. Den forteller om et svensk bruderov som skjedde i mars 1288. Da røvet ridderen Folke Algotson (hans far var lagmann over Östergötland, derav navnet Lommansson) bort Ingrid Svantepolksdatter, og rømte til det norske hoffet i Bergen med henne. Visa skildrer bruderovet romantisk, men i virkeligheten var det nok mest maktpolitisk. Ingrid Svantepolksdatter var nemlig oldebarn både av kong Sverker av Sverige og av den danske kong Valdemar. Dermed var hun en opplagt kandidat til å føde en tronarving som kunne samle fiendene av Magnus Ladulås, som satt på den svenske tronen. Kongen oppfattet det også som en politisk handling, for Falkvors far og de av hans brødre som ikke fulgte med til Norge, ble kastet i fengsel.

Falkvors bror Karl fulgte med til hoffet i Bergen, men dro senere tilbake til Sverige. Han ble straks fanget og halshugget. Om dette finnes det også en dansk ballade, Karl Algotsøns død (DgF 182) og en tvilsom norsk variant, Herre Karl lever fredlaus (TSB C 18).


Balladen er en viktig grunn til teorien om at den nordiske balladegenren oppsto i middelalderen. Denne balladen må i alle fall ha vært diktet mens bruderovet fremdeles ble husket. Visa ble nedtegnet i Telemark1840-tallet. Den eneste melodien vi kjenner til visa om Falkvor Lommansson, ble skrevet ned av Olea Crøger.

I TSB katalogen står denne balladetypen som TSB C 15. Den finnes også på dansk (som Magnus Algotsøn, DgF 181) og svensk (Folke Algotssons brudrov, SMB 60).

Innspillinger[rediger | rediger kilde]