Fagerli kraftstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fagerli kraftstasjon
Fagerli kraftstasjon.jpg
LandNorge
StedFauske kommune
VassdragSulitjelmavassdraget
Prod.start1975[1]
EierSKS Produksjon[2]
OperatørSKS Produksjon[3]
Tekniske data
Fallhøyde232 meter[1]
Effekt48 megawatt[2]
Årsproduksjon252 gigawattime[1]

Fagerli kraftstasjon
67°07′09″N 16°04′38″Ø

Fagerli kraftstasjon eller Fagerli kraftverk er et vannkraftverk i Nordland. Verket utnytter et 232 meter høyt fall mellom Dajavatn og Langvatnet i Sulitjelma.

Kraftverket har i dag en nominell årsproduksjon på 252 GWh, og eies og drives av Salten kraftsamband. Fagerli var det første kraftverket bygget av Salten kraftsamband, i samarbeid med Sulitjelma Gruber.

Dajavatns eget nedbørfelt er på bare 5,7 km², og produksjonen må derfor koordineres med Daja kraftverk, som utnytter fallet fra Kjelvatnet og ned til Dajavatn, og som står for mesteparten av tilsiget til vatnet.

Fagerli gamle kraftstasjon[rediger | rediger kilde]

Fagerli gamle kraftstasjon ble bygget av Sulitjelma Gruber. Gjenværende bygninger tilhører i dag Sulitjelma museum.

Allerede i 1898 ble det anlagt et kraftverk ved Balmielvas utløp i Langvann, som også ble kalt Fagerli kraftverk. Dette ble bygget av Sulitjelma gruber og leverte elektrisk kraft til alminnelig bruk i Sulitjelma og til verket. Opprinnelig var installasjonen på 175 kVA og med en spenning på 5 kV. Kraftverket ble ombygget flere ganger og i 1929 ble det satt inn en generatoren på 4,2 MVA med en turbin på 3,6 MW. Brutto fallhøyde var 43 m og slukeevne 10 m3/s. Et spesielt problem var mye materialføring i Balmielva, dette førte til stor slitasje på turbinen.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]