Fabrique Nationale d’Herstal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fabrique Nationale d'Herstal
FN-Herstal-logo.svg
Herstal - Entrée FN.jpg
BransjeVåpenprodusent
Etablert1889
HovedkontorHerstal
LandBelgia
Produkt(er)Våpen
Grunnlegger(e)Leopold II av Belgia
Antall ansatte3 000
Nettstedfnherstal.com

Fabrique Nationale d'Herstal (FN Herstal), tidligere Fabrique Nationale d'Armes de Guerre, er en belgisk våpenprodusent. Den er eid av Herstal-gruppen sammen med Browning Arms Company og Winchester Repeating Arms.

Hovedkvarteret er ved Herstal nær Liège. Selskapet ble stiftet i 1889 for å produsere 150 000 Mauser-geværer for den belgiske staten. I 1898 begynte de samarbeid med den berømte våpenkonstruktøren John Moses Browning. I 1989 tok de over USRAC (US Repeating Arms Company), eieren av Winchester-merket.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Minimi i amerikansk utførelse, kalt M249

FNs våpenproduksjon inkluderer:

Tidligere våpen:

Biler[rediger | rediger kilde]

Det er mindre kjent at FN også produserte sykler, motorsykler og til og med biler. Den første prototypen ble ferdigstilt i 1899. Den første modellen ble produsert i 100 eksemplarer og hadde en tverrstilt tosylindret motor med 796 cc og 3,5 hestekrefter. Den hadde to gir forover og et bakover. Selv om FNs bilproduksjon i og for seg var en suksess, så ble de overskygget av Minerva, en annen belgisk bilprodusent. Da amerikanske biler kom på markedet fra 1920-tallet og 1930-tallet så la fabrikken ned produksjonen.

Museet Autoworld i Brussel har FN-biler på utstilling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]