Eva Nansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eva Nansen
Eva Helene Sars Nansen
Eva Nansen 1897.jpg
Eva Nansen 1897
FødtEva Helene Sars
17. desember 1858[1]
Christiania
Død9. desember 1907[1] (48 år)
Lysaker
Ektefelle Fridtjof Nansen
Far Michael Sars
Mor Maren Sars
Søsken Mally Lammers, Georg Ossian Sars, Ernst Sars
Barn Odd Nansen, Irmelin Revold
Beskjeftigelse Mezzosopran
Nasjonalitet Norge
Musikalsk karriere
Instrumentvokal
Stemmetypemezzosopran

Eva Nansen (1858-1907) som nygift
Eva og Fridtjof Nansen giftet seg i 1889.

Eva Helene Sars Nansen (født 17. desember 1858 i Kristiania, død 9. desember 1907 i Lysaker)[2] var en norsk mezzosopran, datter av zoologen Michael Sars og moren Maren Sars, som var søster til Johan Sebastian Welhaven (se slekten Heiberg). Hun var gift med Fridtjof Nansen.

Hennes brødre var historikeren Ernst Sars og naturforskeren Ossian Sars. Hun ble født da moren var 47 år, og hun var dermed yngst i en stor søskenflokk. Eva vokste opp i et rikt kulturelt hjem der moren tok aktivt del i selskapslivet med sin litterære salong hver søndag. Faren døde da hun var 11 år, og økonomisk var det trangt for moren å drive husholdningen. Sammen med sin musikalske søster Marie Christine gikk hun på musikkskole hos Thorvald Lammers (kommende svoger), og de ble begge med i hans nystartede sangkor Cæciliaforeningen 1880. Eva debuterte i Christiania Musikforening 1881. I perioden 1885-88 studerte hun med den belgiske mezzosopranen Désirée Artôt i Berlin, og turnerte Norden med Erika Nissen.

I 1889 giftet hun seg med Fridtjof Nansen som nettopp hadde fått godkjent sin avhandling om slimålens nervesystem. På sin siste konsert i 1899 framførte hun Haugtussa. De flyttet i 1901 til Polhøgda i Lysaker, tegnet av hennes fetter Hjalmar Welhaven. Der fikk hun sønnen Odd Nansen samme år. Eva og Fridtjof hadde tilsammen fem barn. Hun døde i 1907 av lungebetennelse.

Albumet Til Eva (2009) er dedikert henne av Isa Katharina Gericke og Christian Ihle Hadland. Opptakene ble gjort på Polhøgda og gjengir de lieder som Eva Nansen ble kjent for, samt den nasjonalistiske stemning som Lysaker-kretsen innebar.

Premier[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Eva Helene Sars Nansen, Eva_Nansen
  2. ^ Eva Nansen i Store norske leksikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]