Eva Isaksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eva Isaksen
Født22. mai 1956[1]Rediger på Wikidata (67 år)
BeskjeftigelseFilm- og fjernsynsregissør
NasjonalitetNorge
UtmerkelserFilmkritikerprisen (1991) (for: Døden på Oslo S)
Den Spillende Faun (1994)[2]
Aktive år1985–
IMDbIMDb

Eva Synnøve Isaksen (født 22, mai 1956 i Sør-Varanger) er en norsk filmregissør og står bak norske filmer som Mors Elling og Døden på Oslo S, i tillegg til TV-seriene Sejer og Størst av alt

Isaksen ble født i Sør-Varanger i Finnmark og vokste opp på Jeløya i Moss. Hun har universitetsutdanning i film og teater. Hennes første spillefilm Brennende blomster kom i 1985. Denne filmen regisserte hun sammen med regissøren Eva Dahr og er en filmatisering av romanen med samme navn av Lars Saabye Christensen.

De følgende årene arbeidet Isaksen som assistent på flere filmproduksjoner som blant annet Landstrykere (regi Ola Solum, 1989) og Dykket (Tristan de Vere Cole, 1999). Hun var også produksjonsleder på filmen Over grensen i 1987. I 1990 hadde hun regi på filmen om de to Osloguttene Pelle og Proffen Døden på Oslo S, (manus Axel Hellstenius etter roman av Ingvar Ambjørnsen).

To år etter Døden på Oslo S, regisserte hun og skrev manus, til filmen Det perfekte mord, som baserte seg på Jan Kjærstads roman Homo Falsus. I 1994 laget hun filmen Over stork og stein. Etter denne filmen laget Isaksen kun to spillefilmer og konsentrerte seg mer om fjernsynet, med regi av flere episoder av fjernsynsserien Sejer, frem til 2003.

På 2000-tallet kom filmatiseringene av Ingvar Ambjørnsens Ellingromaner som ble store komediesuksesser hos det norske filmpublikummet. Isaksen regisserer den andre filmen i rekken, Mors Elling i 2003. Den første filmen, Elling, var regissert av Petter Næss i 2001.

Etter dette gikk Isaksen i gang med regi av tre episoder i NRK-serien Størst av alt. I 2008 regisserte hun filmen De gales hus som er en filmatisering av Karin Fossums roman med samme navn.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi som regissør, dersom annet ikke er nevnt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ filmfestivalen.no, besøkt 26. oktober 2020[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bedre enn sitt rykte – En liten norsk filmhistorie. 2.utgave, Norsk filminstitutt Oslo, 2004. Gunnar Iversen, Øivind Hanche, Nils Klevjer Aas.
  • Rushprint; På jakt etter samtidsdramatikk, utg. nr 4, 1998
  • Rushprint; To er bedre enn ett, utg. nr 2, 2001

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]