Hopp til innhold

Elling (bokserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Elling» er hovedpersonen i en bokserie skrevet av den norske forfatteren Ingvar Ambjørnsen:

I den første romanen, Utsikt til paradiset, bor «Elling» alene i en blokk etter at moren nettopp er død og lever mer eller mindre i sin egen verden. I andre roman i serien, Fugledansen, følger vi han gjennom hans tid på Brøynes kurssenter der han møter sin første venn,«Kjell Bjarne», som han deler rom med. Midt i denne romanen er det en beretning fra da han og moren dro på sydenferie i den spanske byen Benidorm, hvor Elling ble satt på sosiale prøvelser, mens moren fikk en liten oppblomstring i sitt kjærlighetsliv. I tredje bok, Brødre i blodet, flytter «Elling» og «Kjell Bjarne» inn i egen blokkleilighet midt i Oslo, på Majorstuen. Her følger vi kameratene til sosialisering, og «Kjell Bjarnes» kjærlighetsliv blomstrer opp. Han får seg etterhvert en kjæreste. I den neste boken, Elsk meg i morgen, prøver Elling seg på kjærlighetsfronten for første gang.

Brødre i blodet er dramatisert for teateret og film av Axel Hellstenius. Per Christian Ellefsen spilte hovedrollen begge steder. Sven Nordin spilte Kjell Bjarne.

Romanene om Elling har forandret Ambjørnsens omdømme i Norge, fra å være ansett som sint outsider til å bli folkekjær og mindre kontroversiell.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata