Hopp til innhold

Europas fem store

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Europas fem store er et fellesuttrykk som omfatter de fem mest spektakulære pattedyra som lever i Europa i dag.[1][2] Dyra er valgt ut med bakgrunn i fire kriterier; utseende, atferd, sjeldenhet og de følelser dyra gir mennesker.[2]

Prosjektet, som startet med planleggingen og produksjonen av den flamske TV-serien «The Big5 of Europe» (fem episoder), startet med 15 dyr, hvorav fem skulle velges ut som Europas fem store. Prosessen ble ledet av Chris Dusauchoit og biologene Iwan Lewylle og Frederik Thoelen, som sammen med ekspertene Luigi Boitani og John Linnell fra IUCN/SSC Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE) og Staffan Widstrand fra Rewilding Europe, valgte TV-selskapet ut hvilke dyr som skulle utgjøre Europas fem store.[2]

Resultatet av utvelgelsen ble den 8. februar 2014 presentert for presidenten i Europarådet, Herman Van Rompuy.[2] De fem utvalgte var:

  1. ulv (Canis lupus)
  2. brunbjørn (Ursus arctos)
  3. gaupe (Lynx lynx)
  4. jerv (Gulo gulo)
  5. visent (Bison bonasus)

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Fire av de fem store lever naturlig i Norge, Sverige og Finland i dag (ulv, brunbjørn, gaupe og jerv), hvorav alle klassifiseres som rovpattedyr. Så vidt man vet har aldri visent levd i Norge, men det er arkeologiske bevis for at den en gang i tiden fantes i det sørlige Sverige. Arten fantes dessuten i Danmark og det sørlige Finland.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vlado Vancura (2014) Searching For Europe’s Big 5. European Wilderness Society, January 15 2014. Besøkt 2019-02-16.
  2. ^ a b c d IUCN (2014) IUCN. 2014-02-10. Europe’s Big Five selected!. IUCN News Release, 10 February 2014.
Autoritetsdata