Eupithecia abbreviata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Eupithecia abbreviata
Eupithecia abbreviata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia abbreviata
Stephens, 1831
Norsk(e) navn: vårdvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa og Nord-Afrika

Vårdvergmåler (Eupithecia abbreviata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er bare funnet nær Kristiansand i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 19 – 22 mm), slank, grå måler. Typiske eksemplarer kjennes lett på at forkanten, bakkanten og en lengdestripe langs midten av forvingen er gulbrune, men dette kan være utydelig. Ellers kan den ligne på mange andre dvergmålere (Eupithecia spp.), men den utmerker seg med at vingene har markerte, mørke streker. Forvingen har to doble, lyse tverrbånd rundt midten, men disse er ofte utydelige. Ved ytterkanten av det innerste av disse båndene sitter det en smal, svart flekk. Larven er grå (uten noe brunskjær), med en del korte børster, langs ryggen med en rekke av klokkeformede, brunsvarte flekker, langs sidene med hvite skråstriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i løsvkog. De voksne målerne flyr ganske tidlig på våren, i aprilmai. de flyr fra kveldingen og utover natten og kommer gjerne til lys. Larvene lever på eik (Quercus spp.) og hagtorn (Crataegus spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Nord-Afrika og i Europa, bortsett fra de østlige delene. I Norge er arten bare kjent fra Aust-Agder og Vest-Agder. De ble først funnet ved Kristiansand i 1985.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]