Espen Gangvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Espen Gangvik
Født1958
Beskjeftigelse Billedhugger
Nasjonalitet Norge

Espen Gangvik (født 1958 i Tromsø, bosatt i Trondheim) er en norsk kunstner. Gangvik er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim fra 1980 til 1984. Han har bemerket seg som en kunstner som fra et konstruktivistisk ståsted arbeider i grenselandet «…mellom realitet og virtualitet. Hans skulpturer – som oftest utført i metall eller i andre materialer som gir en følelse av å besitte masse og en fast form – er basert på manipulasjon av rom ved hjelp av geometri og matematikk som de grunnleggende verktøy.»[1]

Gangvik presenterte skulpturserien Compustructions under utstillingen Electra i 1996 ved Henie Onstad Kunstsenter. Skulpturene var konstruerte med hjelp av data-assisterte utregninger og 3D verktøy, hvor den digitale informasjonen ble overført til et automatisert tre-akset freseverktøy. Dette var det første heldigitaliserte skulpturprosjektet i Norge, fra konstruksjon til fysisk objekt.

Espen Gangvik var engasjert som konstituert direktør ved Trondheim kunstmuseum i 1996 og 1997, og  i samarbeide med prof. Jeremy Welsh var han samme år ansvarlig for Trondheim bys 1000-årsjubileums kunstutstilling screens. Etter Electra var utstillingen Norges andre kollektive mønstring for teknologirelaterte kunstprosjekter.

I 2002 opprettet Gangvik stiftelsen TEKS – Trondheim Elektroniske Kunstsenter, som har som formål å tilrettelegge for produksjon og formidling av kunst som nyttiggjør seg nye teknologier og nye vitenskapelige gjennombrudd. Han er i dag daglig leder av stiftelsen. TEKS startet i 2010 biennale for kunst og teknologi, Meta.Morf. Biennalen er siden blitt Norges mest omfattende repeterende utstilling for kunst og teknologi.

Fra 2002 til 2009 var Gangvik engasjert som  utstillingskurator for den årlige internasjonale kunst- og teknologifestivalen Trondheim Matchmaking, og fra 2010 til i dag er han hovedkurator for biennale for kunst og teknologi Meta.Morf.

Espen Gangvik har siden 1984 deltatt i en rekke kollektivutstillinger i inn- og utland. Han er representert i mange offentlige samlinger og bl.a. innkjøpt av Norsk kulturråd, Riksgalleriet og Museet for Samtidskunst. Han har siden 1986 gjennomført flere større utsmykkinger, bl.a. Nasjonalmonumentet for fred og frihet - Trinigon, 1995 – 2005, Narvik.

Objects From an Altered Existence, Trondheim kunstmuseum 2007, var hans til nå siste separatutstilling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prof. Øivind Storm Bjerke (om Gangviks utstilling A Long Forgotten Future, Trondhjems kunstforening 2000).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]