Espen Gangvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Espen Gangvik
Født1958Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse BilledhuggerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Espen Gangvik (født 1958 i Tromsø) er en norsk kunstner og kurator. Gangvik er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim fra 1980 til 1984. Han har bemerket seg som en kunstner som fra et konstruktivistisk ståsted arbeider i grenselandet «…mellom realitet og virtualitet. Hans skulpturer – som oftest utført i metall eller i andre materialer som gir en følelse av å besitte masse og en fast form – er basert på manipulasjon av rom ved hjelp av geometri og matematikk som de grunnleggende verktøy.»[1]

Gangvik presenterte skulpturserien Compustructions under utstillingen Electra i 1996 ved Henie Onstad Kunstsenter. Skulpturene var konstruerte med hjelp av data-assisterte utregninger og 3D verktøy, hvor den digitale informasjonen ble overført til et automatisert tre-akset freseverktøy. Dette var det første heldigitaliserte norske skulpturprosjektet fra konstruksjon til fysisk objekt.

Espen Gangvik var engasjert som konstituert direktør ved Trondheim kunstmuseum i 1996 og 1997, og  i samarbeide med prof. Jeremy Welsh var han samme år ansvarlig for Trondheim bys 1000-årsjubileums kunstutstilling screens. Etter Electra var utstillingen Norges andre kollektive mønstring for teknologirelaterte kunstprosjekter.

I 2002 opprettet Gangvik stiftelsen TEKS – Trondheim Elektroniske Kunstsenter, som har som formål å tilrettelegge for produksjon og formidling av kunst som nyttiggjør seg nye teknologier og nye vitenskapelige gjennombrudd. Han er i dag daglig leder av stiftelsen. TEKS startet i 2010 Trondheim internasjonale biennale for kunst og teknologi, Meta.Morf. Biennalen er siden blitt Norges mest omfattende biennsale i feltet kunst og teknologi.

Fra 2002 til 2009 var Gangvik engasjert som  utstillingskurator for den årlige internasjonale kunst- og teknologifestivalen Trondheim Matchmaking, og fra 2010 er han hovedkurator for biennalen Meta.Morf.

Espen Gangvik har siden 1984 deltatt i en rekke kollektivutstillinger i inn- og utland. Han er representert i mange offentlige samlinger og bl.a. innkjøpt av Norsk kulturråd, Riksgalleriet og Museet for Samtidskunst. Han har siden 1986 gjennomført flere større utsmykkinger, bl.a. Nasjonalmonumentet for fred og frihet - Trinigon, 1995 – 2005, Narvik.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prof. Øivind Storm Bjerke (om Gangviks utstilling A Long Forgotten Future, Trondhjems kunstforening 2000).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]