Esjtaol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Esjtaol
(he) אֶשְׁתָּאוֹל
Esjtaol
LandIsrael Israel
DistriktJerusalem
StatusMoshav i Mateh Yehuda regionale kommune
GrunnlagtDesember 1949
TidssoneUTC+2
Areal7,33 km²
Befolkning1 233 (2016)
Bef.tetthet168,21 innb./km²
Høyde over havet283 meter

Esjtaol (hebraisk: אֶשְׁתָּאוֹל) er en jødisk bosetning, moshav, i det sentrale Israel. Det befinner seg i Sjefela, nord for Beit Shemesj og 21 km vest for Jerusalem. I 2006 bodde det 876 mennesker i Esjtaol.

Historie[rediger | rediger kilde]

I oldtiden var stedet en by av uviss størrelse, og ifølge Josvas bok ble den tildelt Judas stamme. [1] I henhold til Dommernes bok var det her Samson begynte å profetere «mellom Sora og Esjtaol». [2] Etter sin død i Gaza ble hans legeme fraktet tilbake for å bli gravlagt i sin fars grav «mellom Sora og Esjtaol». [3] Fem speidere fra Sora og Esjtaol ble sendt ut for å finne land som var egnet for Dans stamme. [4][5]

Tradisjonelt har det i området vært produsert hvete og bygg, og holdt geiter og bikuber. Det er en del oliventrær som vokser i den nordlige delen.

Moderne Esjtaol ble opprettet på et landområde hvor det var to avbefolkede palestinske landsbyer, Ishwa og Islin, etter den arabisk-israelske krig 1948. [6] Ishwa hadde tidligere en befolkning på 468 mennesker i 126 hus og Islin hadde 302 beboere. På slutten av 1870-tallet var Islin ubebodd og i ruiner, og ble antagelig etablert på nytt på begynnelsen av 1900-tallet. [7] Som Islin ble Ishwa avbefolket en gang på 1600-tallet, og bosatt på nytt på slutten av 1800-tallet.

Området var en del av å etablere bosetninger i Jerusalem-korridoren for å skape en sammenhengende blokk mellom kysten og Jerusalem. De første beboerne var jøder fra Jemen som bosatte seg i desember 1949. De arbeidet med regenerering av land og skogplanting. Jødisk Nasjonalfond etablerte en 45 dunam planteskole i Esjtaol for å framstille unge vekster for nyskogen. Senere har bosetningen forgrenet ut i fjærkre og andre landbruksprodukter. Grunnet framgangen i den israelske perioden har bosetningen ved slutten av 1990-tallet absorbert 100 nye familier.

På stedet er det også et verksted for busser som tilhører det statlige busselskap Egged.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]