Esjtaol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Esjtaol
Eshtaol228.jpg
Sett fra gravlunden Eretz Hachayim
Hebraisk אֶשְׁתָּאוֹל‎‎
Grunnlagt i Desember 1949
Styresmakt
Distrikt Jerusalem-distriktet
Befolkning 876 (2006)
Embetsområde 7,33 km²
Internettside www.eshtaol.org.il

Esjtaol (hebraisk: אֶשְׁתָּאוֹל) er en jødisk bosetning, moshav, i det sentrale Israel. Det befinner seg i Sjefela, nord for Beit Shemesj og 21 km vest for Jerusalem. I 2006 bodde det 876 mennesker i Esjtaol.

Historie[rediger | rediger kilde]

I oldtiden var stedet en by av uviss størrelse, og i følge Josvas bok ble den tildelt Judas stamme. [1] I henhold til Dommernes bok var det her Samson begynte å profetere «mellom Sora og Esjtaol». [2] Etter sin død i Gaza ble hans legeme fraktet tilbake for å bli gravlagt i sin fars grav «mellom Sora og Esjtaol». [3] Fem speidere fra Sora og Esjtaol ble sendt ut for å finne land som var egnet for Dans stamme. [4][5]

Tradisjonelt har det i området vært produsert hvete og bygg, og holdt geiter og bikuber. Det er en del oliventrær som vokser i den nordlige delen.

Moderne Esjtaol ble opprettet på et landområde hvor det var to avbefolkede palestinske landsbyer, Ishwa og Islin, etter den arabisk-israelske krig 1948. [6] Ishwa hadde tidligere en befolkning på 468 mennesker i 126 hus og Islin hadde 302 beboere. På slutten av 1870-tallet var Islin ubebodd og i ruiner, og ble antagelig etablert på nytt på begynnelsen av 1900-tallet. [7] Som Islin ble Ishwa avbefolket en gang på 1600-tallet, og bosatt på nytt på slutten av 1800-tallet.

Området var en del av å etablere bosetninger i Jerusalem-korridoren for å skape en sammenhengende blokk mellom kysten og Jerusalem. De første beboerne var jøder fra Jemen som bosatte seg i desember 1949. De arbeidet med regenerering av land og skogplanting. Jødisk Nasjonalfond etablerte en 45 dunam planteskole i Esjtaol for å framstille unge vekster for nyskogen. Senere har bosetningen forgrenet ut i fjærkre og andre landbruksprodukter. Grunnet framgangen i den israelske perioden har bosetningen ved slutten av 1990-tallet absorbert 100 nye familier.

På stedet er det også et verksted for busser som tilhører det statlige busselskap Egged.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nettbibelen: Josvas bok 15:20
  2. ^ Nettbibelen: Dommernes bok 13:25
  3. ^ Nettbibelen: Dommernes bok 16:31
  4. ^ Nettbibelen: Dommernes bok 18:1-29
  5. ^ Eshtaol - Walking in Their Sandals - location profile
  6. ^ Dagbok fra Operasjon Danny Palmach (hebraisk)
  7. ^ Conder, Claude Reignier and H.H. Kitchener (1881): The Survey of Western Palestine: memoirs of the topography, orography, hydrography, and archaeology. London:Committee of the Palestine Exploration Fund. vol 3

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]