Moshav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zekharia moshav
Sdema

Moshav (hebraisk מוֹשָׁב, flertall מוֹשָׁבִים moshavim, betyr 'bebyggelse, landsby') er en type by eller bebyggelse i Israel, brukes særlig om en type kollektivt jordbruksamfunn av individuelle gårder bosettere av arbeidersionister under den andre aliyah-bølgen. En innbygger eller et medlem av en moshav blir kalt en «moshavnik» (מוֹשַׁבְנִיק).

Moshavar minner om kibbutzer men med en vekt på kollektivt arbeid. De ble utformete som en del av nasjonsbyggingen til sionistene etter Yishuv («bebyggelse») i Palestinamandatet tidlig på 1900-tallet, men i motsetning til de kollektive kibbutzene, eide de gårdene selv i en moshav, men de hadde fast og samme størrelse. Arbeiderne produserte avlinger og varer på eiendommene sine gjennom individuelt og/eller felles arbeid og ressurser, og benyttet fortjenesten og matvarer til å livnære seg selv. Moshavar blir styrt av et valgt råd (hebraisk ועד, va'ad, betyr 'komité'). Samfunnsprosjekt og anlegg ble finansiert av en særskatt (hebraisk מס ועד, mas va'ad, betyr 'komitéskatt'). Denne skatten var lik for alle husholdninger i bebyggelsen, og skapte dermed et system hvor gode bønder klarte seg bedre enn de dårlige, i motsetning til de kollektive kibbutzene der (i det minste på papiret) alle medlemmene hadde samme levestandard. Mange moshavar eksisterer fremdeles.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere varianter, noen av disse er:

  • Moshav ovdim (hebraisk מושב עובדים, betyr 'arbeidarmoshav'), en kollektiv arbeiderbebyggelse. Dette er den mer vanlige typen og baserer seg på at en kjøper inn forsyninger og selger varer felles.
  • Moshav shitufi (hebraisk מושב שיתופי, betyr 'kollektiv moshav'), en kollektiv småbrukerbosetning som kombinerer de økonomiske funksjonene i en kibbutz med de sosiale funksjonene i en moshav. Gårdsbruket blir gjort kollektivt og fortjenesten blir fordelt likt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Kibbutz and Moshav». Kapitler 2. Israel: A Country Study.[1] Helen Chapin Metz, ed. Federal Research Division, Library of Congress. 1990.