Ertefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ertefly
Ertefly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Melanchra pisi
Linnaeus, 1758
Ceramica pisi
Norsk(e) navn: ertefly
Hører til: Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: skog, hager og parker
Utbredelse: Europa
den karakteristiske larven, grønn form

Ertefly (Melanchra pisi) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 36 – 41 mm), mer eller mindre brokete nattfly. Den kjennes lettest på den hvite flekken ved forvingens bakhjørne, som på innersiden er forlenget i en svart, pileformet flekk. Forkroppen og forvingene er ganske variable i fargen men ofte brokete i grått og rødbrunt, kan også være ganske mørke. Forvingen har nokså tydelige nyre- og ringmerker, området mellom dem er mer eller mindre svart. Mellomlinjene, som avgrenser vingens midtfelt, er doble og tydelige. Bølgelinjen som går langs vingens ytterkant er hvit, forholdsvis bred og ujevn. Ved bakhjørnet og ofte også midt på er den utvidet til en hvit flekk som på innersiden er forlenget til en svart, pileformet flekk. Bakvingen er grå med et mørkere tverrbånd i den ytre delen.

Larven er karakteristisk, naken og slank. Den har brede, gule lengdestriper på mørkt grønn, rødbrun eller svart bunn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i mange forskjellige miljøer. Tross navnet er larven nærmest altetende og kan finnes på en lang rekke ulike planter, både løvtrær, busker (vanlig på bjørnebær), urter og endogtil bregner (vanlig på einstape). De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juli og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over hele Europa. I Norge er den funnet nord til Nordland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Melanchra pisi på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]