Erlitoukulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erlitoukulturens nedslagsfelt - fylket Yanshi med det sentrale funnstedet er markert midt i området

Erlitoukulturen (forenklet kinesisk: 二里头文化, tradisjonell kinesisk: 二里頭文化, pinyin: Èrlǐtóu wénhuà; 1900 til 1500 f.Kr.) er arkeologenes navn på en tidlig bronsealderkultur i Kina. Navnet kommer fra det arkeologiske felt i storkommunen Erlitou i byfylket Yanshi i provinsen Henan. Kulturen strakte seg godt utover i det som i dag er provinsene Henan og Shanxi, og gjorde seg senere også gjeldende i Shaanxi og Hubei. De fleste kinesiske arkeologer antar at Erlitou er hovedsetet for Xia-dynastiet, men de fleste vestlige arkeologer er ikke overbevist om at det er en slik sammenheng mellom Erlitoukulturen og Xia-dynastiet.

Kjennetegn og levninger[rediger | rediger kilde]

Fortidslevningene i Erlitou ble oppdaget i 1959, og er forblitt det største utgravningsområdet som kan knyttes til Erlitoukulturen. Funnene er spredd ut over et område på 3 km². Erlitou monopoliserte produksjonen av bronsekar for rituell bruk.

Etter at Shang-dynastiet vokste frem gikk det kraftig tilbake med Erlitou, men stedet forble bebodd også i Shang-tidens første fase.

Det er mulig at Erlitoukulturen utviklet seg fra Longshankulturen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Liu, Li (2004). The Chinese neolithic: trajectories to early states. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-81184-2. 
  • Liu, Li; Xu, Hong (2007). «Rethinking Erlitou: legend, history and Chinese archaeology». Antiquity. 81 (314): 886–901.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp);