Eriocrania semipurpurella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Eriocrania semipurpurella
Eriocrania semipurpurella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eriocrania semipurpurella
(Stephens, 1835)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Purpurmøll
Slekt: Eriocrania
Habitat: områder med bjørk
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Eriocrania semipurpurella er en sommerfugl som tilhører den familien purpurmøll (Eriocraniidae). Den er utbredt over så godt som hele Norge der det vokser bjørk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 9–16 mm), purpurfarget møll med lyse flekker. Den kan kjennes på at skjellene på den indre del av bakvingen er smale og hårlignende, men kan ikke skilles sikkert fra Eriocrania sangii på ytre utseende alene, man må undersøke kjønnsorganene for å skille de to artene. Antennene er mørke og omtrent halvparten så lange som forvingen. Hodet og forkroppen er kledt med mørkgrå, oppstående, hårlignende skjell. Forvingen er mer eller mindre purpurfarget. Den lyse flekken ved bakkanten litt utenfor midten er ganske variabel, ofte nesten usynlig. Vingen har spredte, gylne eller blålige skjell som noen ganger danner flekker, men ikke nettmønster. Bakvingen er tynt skjellkledt, skjellene i de innerste fire femdelene er smale og håraktige. Ytterst har bakvingen en svak purpurglans. Larven er gråhvit med svart hodekapsel og en svart flekk på ryggsiden av første kroppsledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som de fleste purpurmøll er denne arten knyttet til bjørk (Betula spp.). De voksne sommerfuglene flyr i solskinn tidlig på våren, fra midten av mars til midten av mai. Den er den første purpurmøllen på vingene om våren. Hunnen legger egg på bladspissene på bjørka når knoppene springer ut. Larven utvikler seg i en flekk-mine på bjørkebladet i mai–juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over hele Palearktis og også i Nord-Amerika. I Norge ser den ut til å finnes overalt der det vokser bjørk.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 57–72. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Eriocrania semipurpurella på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]